Barbro S

Stugsista
Stugsista är ett norrländskt påfund som visst ursprungligen kommer från vårt östra grannland, Finland menar jag förstås. Det innebär att man den sista helgen i augusti tänder eldar vid vattnet på stugtomterna. I Umeå anordnas också en lysande båtkonvoj på älven som startar vid kajen och går en bit ned mot havet. Inte ända fram till Villanäs vid Österfjärden där vi befann oss tyvärr, hade varit vackert att se den.

Vi fick nöja oss med en brinnande solnedgång istället.

Det var strax före åtta som solen bjöd på detta skådespel, men för att börja från början så samlades vi sju kvinnor, nuvarande och tidigare medlemmar i New Friends, redan kl 15 för att äta gott och umgås. 

A-C njuter förväntansfullt vid dukat bord.

Utomhus visserligen bättre väder än idag då regnet oförtrutligt vräker ned, men ändå bara +14° och lite ruggigt så insidan av stugan lockade mer fast det var så vackert utanför.

Efter kött/fisk med potatissallad och exotiska frukter till huvudrätt samt ostbricka kändes det skönt med en liten promenad i omgivningarna.

Lite för höstlikt i slutet av augusti, må värmen komma åter snart. Ett visst vemod infann sig då vi insåg att ordet stugsista för oss fick en alldeles speciell innebörd. Vår värdinna B har nämligen beslutat sig för att sälja sitt smultronställe så det var verkligen sista gången vi besökte hennes stuga på den alldeles underbara tomten. För stora och jobbiga underhållskrav, tror jag.

Då kan det kanske passa att visa denna blå (som i blue = sorg,vemod) bild på samma solnedgång som ovan men ca 5 minuter senare. Vet ej vad som hände med kamerainställningen, tycks inte själv ha ändrat något, men jag gillar färgerna.

Tillbaka in i stugvärmen för kaffe/te och efterrätt, hemgjord häggbärslikör med den läckra mandelsmaken samt kolachokladtårta med glass till.

I denna bild finns allt, spegling av solnedgång, varm gemenskap innanför fönstren och ivrig fotograf(inte jag denna gång men min kamera:)). Ännu en underbar kväll hos B i hennes(än så länge) lilla stuga.

Må det nu snart sluta regna för jag vill ut och leta motiv till dagens fototriss och jag har en så bra idé men det kanske är för blött.