Barbro S

Ljuständarhelg

Idag (och i morgon) är helgen då vi tänder ljus på gravarna och minns våra kära bortgångna. Just idag, den 5 november, är faktiskt pappas födelsedag, som jag inte fått fira med honom på massor av år då han dog redan 1974 när jag bara var 19 år. Jag var sladdbarn så min pappa var nästan 52 år när jag föddes och han led av många sjukdomar, reumatism, hjärtfel, magsår och till sist fick han också lungcancer (han hade varit piprökare i 50 år) men det som tog hans liv var den tredje hjärtinfarkten med åtföljande lungödem.

Å andra sidan var min mamma kärnfrisk; hon fick en knöl i bröstet när hon fyllt 75, men efter att de tagit bort bröstet var hon så pigg att hon cyklade ca 5 km x 2 till lasarettet för daglig strålning. Fast hon klagade på att hon blev så trött av det. Det var väl inte så konstigt :).

Sen fortsatte hon sitt friska leverne med att ta hand om barn och barnbarn, trädgård, bärplockning, stickning, virkning m.m. som den tidens krutgummor gjorde, tills hon vid 84 års ålder fick en stroke och gick bort 4 år senare 1996, just på julaftonen av alla dagar:(.

Måste bara säga att trots pappas alla sjukdomar så fortsatte han att arbeta i jordbruket, även med skogsbruk tills han blev pensionär och hemmanet avvecklades. Tidigare hade han arbetat som flottare och ibland även vägarbetare, tuffa arbeten som säkert bidragit till hans sjukdomar/skador.

Här är entrén till Backens kyrkogård från älvsidan.

Idag tände jag ljus för dem och för alla de andra släktingarna som ligger i samma grav. Likaså besökte jag min brors grav i samma ärende. Kyrkogården har så vackra lyktstolpar, tycker jag, speciellt när solen glittrar i glaset. 

En strid ström av människor och bilar var ute i samma ärende. Synd att det är så långt hemifrån annars hade jag gått dit igen när mörkret fallit för det är så vackert med alla tända ljus.

En fin tradition som värmer hjärtat. I övrigt har det varit en riktig städvecka, både bil, skafferi och förråd är nu städat. Ni vet, man stoppar in mer och mer tills man knappt kommer in (i förrådet) eller tills det är risk att varorna ramlar över en när man öppnar dörren (skafferiet). Men nu är där ordning och luft igen:).

Jag önskar er alla en fin helg.