Barbro S

Bärplockning
En liten extrahemutflykt för att ta hand om alla bär som mognar i en rasande fart denna skördetid. Min skuggmorell dignar av bär och idag har jag plockat in två liter som ska bli till saft senare i år. Först skölja av dem och in i frysen. Så här såg en del av trädet ut för en vecka sen.

De har alltså blivit mera mörkröda och saftiga idag. Det lustiga är att just denna gren är bruten men bären mognar ändå. När de är bortplockade ska jag beskära trädet men nu gäller att försöka få in så mycket bär som möjligt innan skatorna börjar ta för sig och lämna spår på förrådstak och annat. Men det är lite otäckt att stå på kökspallen för att nå så högt som möjligt, känns lite darrigt i benen.

Bakom huset plockar jag vildhallon och rensar från småmask, i år ovanligt många, tyvärr, men hallonen är supergoda. Sen gick jag också runt hörnet för att plocka in de svarta vinbären, stora Öjebyn, tror jag de heter, en E-planta. Det ska visst betyda något speciellt bra men jag kommer inte ihåg vad just nu:). I den busken fann jag en jättelarv, en sån där som inte kravlar som vanliga larver utan den har fötter både fram och bak och kan se jätterolig ut när den går. Som ett Ω.

Sådana har jag mött massor av i skogen, de är så söta men de är små till skillnad från denna som faktiskt liknade en gren väldigt mycket. Tur jag inte tog i den utan bara upptäckte den med ögat. Då undslapp mig inget fasans skrik, ett sånt där som bara flyger ur en och sen skäms man för det var ju ett ganska ofarligt väsen man råkade på ändå:).

Jag tror inte det är en fjärilslarv så den kan nog aldrig bli så vacker som denna Amiral som i mängder fladdrar omkring på min grannes plymspireabuske.

Med detta önskar jag er en trevlig helg. På söndag ska vi besöka Umedalens Skulpturpark och vandra runt bland alla läckra (mer eller mindre) installationer någon dryg timme innan vi avslutar på Bistro Le Garage, en fin restaurang i området. Jag hoppas många New Friendare kommer och att vädret blir fint.