Barbro S

Djurliv
Nu är jag hemma en liten stund igen. Jag har just ätit lunch (rester från frysen, men gott ändå), läst Bil&Bostad och drömt om huset jag ska köpa tillsammans med mannen jag älskar :)). Det fanns ett i Kåddis som såg fint ut, lagom avstånd från staden och ingen källare. Mannen har jag ju inte som ni säkert vet men drömma kan man ju alltid:).

Jag har pysslat med växterna ute och inne, mest ute och det är så roligt att se växtkraften som nästan exploderar nu när regnet har vätt jorden litegrann. I stugan har det regnat hela natten men här på Ersboda ser det lite torrare ut.

När jag krattade botten vid bryggan igår morse fick jag upp en mussla ur sjön!! En sådan har jag aldrig sett i vår lilla sjö. Ja, jag har nog aldrig i verkligheten sett en så stor mussla i något vattendrag alls. I Bretagne 1991 fanns det småsnäckor att plocka på klipporna men inget likt denna.

Snabbt iväg till grannen som vet det mesta om fåglar och andra djur. Han hörde inte alls mina ivriga rop då han hade hörselskydd på och just skulle till att börja klyva ved. Jag skyndade på stegen så att han inte skulle hinna sätta på vedklyven som låter så hemskt i mina öron nu när jag hade ena handen upptagen och inga öronproppar. Jag hann:).

Det är en dammussla (damm inte dam) och det lär finnas några i förbindelsen mellan sjöarna där vattnet rör sig. Han hade aldrig funnit någon vid sin brygga så fyndet var ovanligt. Kul även om det inte är någon mussla som producerar fina pärlor. Efter fotograferingen på bryggan kastade jag iväg den en bit att fortsätta leva sitt stillsamma musselliv.

Mindre stillsam var haren som jag såg idag. Jättesöt med lilla vita svanstussen och långöronen rakt upp rusade den i hundranittio knyck på vägen förbi vår stuga. Som ni förstår fanns ingen chans att fånga den på bild.

När jag kom hem fann jag istället denna vackra långbening på balkongen. Efter förevigande öppnade jag inglasningen och släppte den fri.

Snacka om skira vingar apropå veckans fototrisstema. Och benen, att de håller så sköra som de ser ut. Jag har alltid kallat denna flugstekelaktiga sak för långskrank eller storskrank men när jag googlar för att hitta rätt namn får jag inget napp. Så den måste heta något helt annat. Någon som vet?

Tillbaka till stugan, jag hoppar visst hit och dit nu, där regnet fräschar upp växterna. Se så fint mossan växer vid vårdträdets stam, en jättetall hur gammal som helst.

Jag tror det orangeröda är mossblommor men sånt vet jag inte egentligen. 1979 gick jag på Komvux och läste in tre årskursers naturämnen, biologi, kemi och fysik på ett år. Vi hade en jättebra biologilärare som fick mig intresserad av svamp, fåglar och skogsväxter. Då kunde jag nog det här med mossor och lavar men tyvärr är det mesta glömt nu. Svamp och fåglar som jag fortfarande är intresserad av har jag däremot lärt mig mer om på senare tid.

Jag vill önska er alla en fin Midsommar och håller tummarna för solsken som förgyller firandet. Vi är några från New Friends som ska samlas vid Nydala, grilla och umgås om vädret medger. Vi har som tur är en alternativplan om vädret skulle svika.