Barbro S

Malcesine vid Gardasjön
Ibland händer otrevliga saker i ens liv. Då är det skönt att kunna gå tillbaka till semesterresan och koncentrera sig på alla fina bilder därifrån för att slippa fastna i ältandet av alla misstag som begicks.

Dag 2 på vår resa till Italiens norra del följde vi med på Universal Tours utflykt till Gardasjön. Skönt var det att bara sjunka ned i bussätet och bli matad med intressant information av guiderna Max och Veronica medan resan gick mot allt bergigare trakter.

Max dialekt var intressant och det visade sig att han var verkligen mångspråkig med svensk pappa, mamma från Norge, uppväxt i Australien och numera boende i Italien med en spansk fru:)! Veronica däremot hade tjocka l som avslöjade hennes rötter från våra hemtrakter i norra Sverige. Jag gissade på inlandet, Lycksele eller Storuman eller kanske åt Skelleftehållet men hon kom ännu närmare än så ifrån, nämligen byn Stöcksjö bara en mil från Umeå.

Vårt första stopp var Malcesine, en jättefin by precis vid Gardasjön. By känns fel att kalla den för orten är mycket större än våra byar men det är så den beskrivs. Där ligger slottet "Castello Scaligero di Malcesine" som vi naturligtvis måste besöka.

Smala backiga gränder leder upp till borgen och vi går i samlad trupp uppför. Denna söta butik lockade till ett stopp men det vågar man ju inte när tider ska hållas och karta saknas.

Precis vid entrén till slottet fanns ett museum, interaktivt kallas det när man kan trycka på knappar och annat för att få tillgång till information. Vi sparade det till sist och fortsatte istället vandringen uppåt.

Det var lättgånget och solen värmde litegrann men vindarna var svala.

Goethe hade suttit fängslad här då han misstagits för spion när han egentligen bara ville måla av utsikten. Nu hedras han med staty istället.

Sofie ger honom en vänlig klapp på kinden som tröst.

Högre och högre kom vi som synes när man tittar nedåt.

Det hade varit mysigt att få längre tid på sig och kanske hinna med att sitta därnere på caféet en stund, men...

En liten pusta-ut-paus tog vi i alla fall på en av terasserna.

Jag är klädd i påskfärger långfredagen till ära. Min lila väska som jag fått från Yves Rocher för många år sen hänger med på alla resor. Den är så himla praktisk med fack för paraply och annat även om den inte är så läcker. Färgen gillar jag i alla fall.

Där var vackert åt alla håll. Först nära med grönt som breder ut sig.

Speciellt formade tinnar som ni ser. Kanske familjen Scaligeros stil för de hade många slott runt Gardasjön.

Tak är alltid roligt att fotografera men här fokuserar jag på mannen på taket. Han påminner om min man (törs jag kalla honom så?) med tröjan från Gant (eller en kopia), blåjeans och att han arbetar på tak. Det gjorde min vän också nästan hela sin yrkesverksamma tid men då i svarta kläder:).

Det som skiljer är att denne man har mer hår. Jag saknade jag honom en stund för han var kvar i Sverige, men vi hann mötas innan han åkte iväg mot huvudstaden. Snart är det förresten hans tur att möta värmen utomlands.

Åt andra hållet ser man ut över stranden.

Tänk om vi fått stanna där och strosa längs vattnet. Jag måste nog försöka återvända till detta fina ställe, kanske senare på året när sommarvärmen kommit.

Vi fortsatte uppåt en bit till men jag gav upp när väninnan ville gå ända upp i tornet. Jag minns och min kropp minns tornvandringarna i Toscana för två år sen. Jag fokuserade på fåglar istället.

Här ordentligt ringmärkta duvor och en pilfink tror jag det är som valt detta speciellt belägna bo högt uppe på tornmuren.

Här är tornet där prinsessan Sofie tänkte kasta ut sin långa fläta för att prinsen skulle kunna klättra upp:). Jag väntade på att hon åtminstone skulle sticka ut sin huvud men vi missade varandra så fönstret är tyvärr tomt.

Neråt gick det fort. Muséet var väl sisådär med sitt djurliv m.m. men lockade inte till fotografering i alla fall.

Lunchen vid en fiskerestaurang nära hamnen hägrade. Vi fick trevliga kvinnor från Umeå och Sävar vid bordet så väntan på maten var inget problem. I snabb takt kom sedan salladstallriken och den grillade fisken.

Jättegott med ett glas vitt vin till. Vanligt är inte alls att man får potatis till fisken eller köttet utan att beställa det separat men detta var säkert anpassat till turister som vår grupp. Det smakade helt perfekt. Efteråt bjöds ett miniglas kaffefrappé, som isig sorbet, och även ett glas grappa som jag inte alls tyckte om så jag lämnade det mesta.

Mer om hamnen kommer senare.
#1 - Mormor

Takk for hyggelig tur.

Ha en fin kveld :-)