Barbro S

Lunch på Bokcafé
Öst på stan ligger Bokcafé Pilgatan som varje vardag erbjuder goda vegetariska soppor till ett mycket bra lunchpris. Igår besökte jag och min väninna S caféet för att avnjuta en god lunch i mysig kulturell miljö.

Förutom soppan, som igår var Rias gula soppa (tror det var morötter och kålrot bl.a. som gav färgen) har de jättegott hembakt bröd, ost, frukt och en liten mörk delikat chokladbit till te eller kaffe.

Så här ser caféet ut utifrån. Den bilden blev lite mörk då vi satt kvar till närmare tre.

Huset innehöll i min ungdom Norrländska Fotocentralens butik och postorder. Det ägdes av just Sofies morfar och vi båda sommarjobbade där 1969-70 med att packa kataloger och skicka foton. Jätteroligt hade vi:)! Men det var länge länge sen.

Idag möts vi av en lokal full av intressanta detaljer, en av de mysigaste caféerna i vår stad fast det ligger en bit utanför det egentliga centrumet (centrat?), vilket kanske gör att vi ändå får plats att äta vår lunch.

Strax före ett är alla bord i det större rummet upptagna men i barnrummet finner vi ett ledigt bord. Där finns bl.a denna söta tapet.

Jag läser att Alfons Åberg fyller 40 år i år och där är han ju, uppe i högra hörnet strax ovanför den arga Mymlan eller vad är det hon heter? Hjälp mig?

Soppan är god, brödet likaså men den lilla bebisen som hör till familjen vid bordet bredvid är missnöjd och skriker allt högre. Mina axlar dras upp, jag spänner mig, funderar om jag ska stoppa i öronpropparna men då kommer jag inte att höra vad min kompis säger heller. Jag hoppas det går över, men skrikandet fortsätter trots föräldrarnas engagemang och jag börjar oroa mig för de besvär som kommer efter när jag utsätts för höga ljud. Efter en alltför lång stund ger vi upp och flyttar ut när vi ser att bord blivit lediga.

Vi slappnar av och ljuset från de stora skyltfönstren lyser upp tillvaron igen:). Efter att vi lämnat barnrummet slutade bebisen helt och hållet att skrika. Var det oss den irriterade sig på??

Inredningen är charmig med olika gamla soffor och bord.

På väggarna har nyss invigts en utställning av Sara Danielsson som kallas Kokbokskonst och jag gissar att det är bilder i alla fall delvis från Susanne Jonssons nya kokbok som ni ser nederst i högra hörnet.

Här beundras fotografierna av min väninna. Och nedan blir hon riktigt engagerad som synes.

Inte så konstigt med dessa vackra matbilder så snyggt komponerade.

Om ni har sett att det blänker små metallskyltar på soffryggar och stolar beror det på att författare har fått köpa sig en egen stol som märks med deras namn. Här en riktig kändis.

Jag satt på Jonas Karlsons stol. Visst är det han som skrivit "Hundraåringen som...."?

Vi avslutar lunchen med rättvisemärkt te resp kaffe och delar en bit kladdkaka. Sen är det dags att botanisera bland alla prylar och godsaker som erbjuds till försäljning. Jag köpte mig en påse ekologisk nougat och S letade present till en släktings födelsedag. Hon funderar på denna T-shirt med fint porträtt av Sara Lidman.

Nya böcker och gamla böcker längre in där antikvariatet Mingus tar vid. Längst in ett härligt rum fullt av gamla LP- och CD-skivor.

Ett café fyllt av kultur som man kan stanna länge länge i, men världen utanför kräver att vi återvänder. Jag skulle hinna med lite ärenden innan kvällens tjejträff med väninnor som jag känt sen 1974.