Barbro S

Tryffelfix
Nu stundar glöggkalasens tid och i veckan har jag bakat lussekatter och pepparkaksmuffins bl.a. Idag kombinerade jag glöggbjudning med tryffelkok och det blev väldigt lyckat. Ifjol när jag skulle göra lingontryfflar för första gången i mitt liv efter ett recept i en tidning gick det inte så bra då fyllningen blev väldigt lös. I år tog jag hjälp av väninnan som gått en endagstryffelkurs med kunniga Jenny Bergström.
 
Här påbörjas fyllningen. Först hade vi kokat ihop lingon med socker och passerat dem. Sen skulle grädden kokas upp vilket S gör här.
Ursäkta det skrynkliga förklädet jag lånade min kära väninna. Det låg ihopknycklat i en låda. Mitt eget fina som jag fått av systerdottern är däremot nystruket, i alla fall ser det ut så.
Med katter på förstås:)! Nu har vi smält den 70 % mörka chokladen och det osaltade smöret i grädden och det är dags att blanda med lingonröran.
Liten frestelsenärbild :)!
I bakgrunden väntar glöggen på att värmas men först måste vi ställa röran i kylen i minst en timme att stelna.
 
Så gott med glögg och tillbehör sen efter väl utfört värv. Förutom fikabrödet hade jag också smördegsrullar med rökt lax och mjukost samt en variant med parmesan, tomat och vitlök. Och lite ädelostcreme till pepparkakorna. Det behövdes då ingen av oss hade hunnit äta lunch innan.
Jag hade valt den glögg som fick bästa betyg i VK:s test, den ekologiska med smak av apelsin och choklad. Dessutom årets Blossa som jag alltid brukar prova. Den första var klart godast med riktig glöggsmak och styrka, den andra kändes lite besk först, men blev godare kall när vi glömt den ett tag.
 
Vi hade för lite mörk choklad så vi tog oss en promenad till Willys. Innan vi kom dit mötte vi en kvinna som man nog kan säga är ett original här i trakten. Hon stirrade på mig, sen log hon stort och berömde mig flera gången för min klädsel, sa att jag var så fin eller var det tjusig. Inte ofta man får en spontan komplimang. Då blir man glad :). Jag tackade förstås och tog emot.
 
Jag hade min nyinköpta rutiga kjol från Kii samt rödorange strumpor till svarta stövlar. Ganska färgglad var jag eftersom kappan också har en odefinierbar lilavinrödaktig färg.
 
När fyllningen stelnat, vilken den inte gjorde i år heller tillräckligt fast vi hade den i frysen en stund också, formade vi så gott det gick runda kulor som i sin tur skulle stelna i kyl en tid. Vi smälte mera mörk choklad och försökte oss på att följa instruktionerna i receptet, nämligen att doppa kulorna i den smälta chokladen. Det gick inget vidare så vi övergick till att pensla ovansidan av tryfflarna istället.
Det fick jag göra ifjol ensam men i år var det mycket roligare med sällskap av bästa väninnan.
 
Drygt 70 lingontryfflar blev det fast det i receptet stod att det skulle bli  40-50 st. Det gör alls ingenting :).
Nu återstår att pensla undersidan men det skjuter jag kanske upp till i morgon eller senare ikväll. S har fått med sig hälften hem och penslar sina egna hos sig.
 
Desirée var med då och då, tiggde lite godis men i hennes fall är ju inte det choklad direkt. Tusse däremot låg nere i klädkammaren hela tiden. Han har inte mått så bra av pencillinet så jag fick lov av veterinären att avsluta kuren innan. Han har haft dålig aptit flera dagar och både igår och inatt spydde han upp det lilla han fick i sig plus två teskedsstora hårbollar den första gången.  De är väl bra att få upp men resten .. Jag tyckte så synd om honom. Idag har jag gett honom små små bitar med vätska och det verkar fungera. Båda två fick lite räkor vilket är det bästa de vet och Tusse ser ut att piggna till, rusade genast ut i kylan när väninnan gått och det blev stilla nog i huset. 
 
Jag spelar julskivor och plockar lite medan jag känner mig nöjd och i mysig julstämning. Efter ca 1,5 timmer måste jag hämta in Tusse då det ändå är ganska kallt ute, -5°. Han har en tendens att sätta sig på en altan och bara sitta där. Inte bra när det är kallt.
 
Sen kommer jag att tänka på att jag har gamla bilder i fotoalbum med samma tema som ovan. Jag var 19 år och väninnan bara 18,5 år då vi kokade knäck hemma i vårt kök på Vallmovägen. Min kära mamma glimtar förbi på en av bilderna, då 65 år. Hon gick bort på julafton 1996 och jag saknar henne fortfarande då och då, speciellt i juletid förstås.
 Kul med gamla minnen men lite vemodigt också.
 
Jag önskar er en trevlig fortsättning på adventstid och julmånad. Snön ska visst komma åter och det ser jag fram emot ur ljussynpunkt.
 
 
 
 
#1 - Anonym

Visst är det väl roligt att ge sig i kast med något riktigt krångligt ibland, sånt man inte måste? Jag tycker annars att jag har slutat med massor av måsten inför julen.... särskilt städningen. Förr städades alla skåp i köket och hela huset vändes ut och in. Ack ja...
Ha en riktigt skön adventstid!
Kram!