Barbro S

Årets snöskulpturer
I lördags var det dags igen för den årliga snöskulpturtävlingen här i Umeå. Årets tema var Norrlands Skafferi. Det var inte det finaste vädret men helt okej för att promenera runt och beundra de fina men förgängliga konstverken.Vackrast blir vit snö mot klarblå himmel som det var ifjol, (klicka här om du vill se det) men i år var det lite molnigare.
 
Först ut på Rådhusesplanaden var verket "Renklämma" av laget Apelsin som deltagit och även vunnit flera år tidigare om jag minns rätt. De vann även i år juryns förstapris.
Renen kläms av sina något överdimensionerade men väldigt stiliga horn.
 
Nästa bidrag skulle föreställa en Wästerbottensost och lite grönt eller rättare sagt blått till då jag känner igen blåbären nedanför.
En brist var att baksidan var helt oskulpterad. Det tyckte jag var synd men de kanske inte hann med att skapa ett W även på den sidan.
 
Mot järnvägstorget fortsätter vi och nästa konstverk "Björnmål" vinner publikens pris samt juryns andra pris.
Kraftfull och dramatisk skulptur med den starka björnen som sätter tänderna i nyfångad lax.
 
Lite enklare är hjortronet på bilden nedan. Bladen är detaljerade men ser kanske inte ut som hjortronblad??
Mysig rund skapelse i alla fall.
 
Sen kommer ekorrarna som jag visade i Fototrissen. Verket heter "skulle skala kottar" vilket ni säkert känner igen från visan "Ekorrn satt i granen".
Har ni tänkt på att ekorrn satt i granen men sen hoppade från tallegren:)? Det var vännen som gjorde mig uppmärksam på den missen i visan. Jag hade aldrig tänkt på det utan glatt sjungit raderna om och om igen ända sen barndomen.
 
Därefter kommer denna fina snöskapelse som jag tyckte mest om även om jag inte röstade. Den fick förresten juryns tredje pris och hade titeln "Against the odds".
Vilket jobb att snida ut detta mönster. Jag blir imponerad av detaljarbetet. Inuti står ett lodjur även om någon i gruppen ville ha det till en varg eller annat djur. Ett lodjur är det.. och en liten unge som ligger bredvik.
 
Närmast järnvägsstationen finns detta verk som jag inte helt förstod tanken med. En i vår grupp frågade skulptören vad han tänkt och fick en ganska luddig, vag beskrivning om att de tänkte större. Bättre än så kan jag inte förklara det heller men den är också ganska fin.
Man behöver ju inte förstå allt. Knuten på repet syns inte här men den var härligt välgjord.
 
Det fanns faktiskt en snöskulptur till, en stubbe man kunde gå in i och där var ett skafferi med olika varor på hyllorna. Mysigt tyst blev det när man gick in, som i en snögrotta. Jag minns barndomens känsla, en skön sådan:). 
 
Vi som gick och tittade på alla konstverk av snö var förstås UMegänget och här är de som inte har något emot att bli fotograferade.
Några till var vi och så jag som fotograferade förstås. Ett härligt gäng som gillar att umgås. Vi vandrade sen öst på stan till Bokcafé Pilgatan där vi fikade goda mackor och/eller kakor samt pratade om allt som dök upp denna mysiga lördagseftermiddag. Vill ni veta mer om UMeGänget så har vi påbörjat en hemsida, klicka här eller på länken i raden till höger under Länkar.
#1 - Tomtan

Vilka läckra!!!!