Barbro S

En liten bisak
När jag kom till stugan i onsdags em möttes jag av ett intensivt surrande ljud när jag öppnade dörren. Först såg jag bara en geting (trodde jag det var), efter ett tag såg jag fyra men surret var betydligt högre än så. Efter lite letande fann jag att di små liven gömt sig inne i muren till den öppna spisen.
 
Det blev till att elda lite i spisen sen jag fått ut de fyra jag såg, När jag då gick ut såg jag ca 30-40 insekter flyga runt skorstenen. Aggressiva var de dock inte. Jag var beredd att barrikadera mig i stugan om de hade försökt ge sig på mig men de verkade mer lite hemlösa. Jag ringde Anticimex men de kunde inget göra eftersom jag inte visste exakt var boet låg. Konstigt var det också då jag i måndags eldat en massa i öppna spisen utan att något alls hände. 
Det får bli lite väderbilder till detta.
 
Men så ringde de upp igen och bad mig kolla om det möjligtvis kunde vara bin som flyttat in. Mycket riktigt, när jag fick närkontakt med en av dem (inget stick) såg jag skillnaden. Bin är gråare, ludna på bakkroppen och mer rundade, ingen synlig gadd som hos getingen, sa hon på Anticimex. Då hänvisades jag till Länsstyrelsen istället som hänvisade mig till en biuppsyningsman. Han, en äldre man, tipsade mig om att det kunde finnas en biodlare i Kullatrakten men han minns inte namnet. En veterinärsdotter och ett jordbruk ledde mig till Salomons besök, eller de gårdar som har det som adress.
Natt vid Kullasjön
 
På väg till Hissjö handel för att införskaffa mat och gratis andmatarbröd stannade jag till där och knackade på. En lång, äldre man öppnade, visserligen var han veterinär och hade en dotter men bin höll han alls inte på med. Däremot hade han arbetat med bin för 65 år sen. Hur gammal var han egentligen? Dessutom ropade han på sin mamma när han ville ha ett namn till en biodlare i närheten!! Fast en del karlar kallar sin fruar för mamma har jag hört. 
 
Efter proviantering kom jag hem till stugan, matade katter och änder och körde bort Sixten, grannkatten som gärna äter mina katters mat :). Biodlaren jag ringde bodde i Håkmark, var i 80-årsåldern och trodde sig inte om att gå upp på mitt tak och hämta hem bina. Dessutom saknade han inga utan trodde de kommit mycket närmare ifrån, så han gav mig namnet på en biodlare i Grubbe, också han i samma ålder. Han tipsade i alla fall om att jag skulle elda efter kl 20 ca för att på så vis jaga bort dem alla. Vid den tiden på kvällen borde alla bin återvänt från sina nektarrundor och alltså vara samlade. Oj, vad jag eldade gammved igår men såg faktiskt inga utflygande bin så jag antar att de redan gett sig av. 
Mysig soluppgång ca kvart i fyra i natt.
 
Vilket besvär och nu när de skriver så mycket om bidöd och att vi ska vara rädda om dem så finns det egentligen ingen att vända sig till, ingen som kan samla ihop dem. Inte kan det väl vara meningen att jag ska ringa runt hela umetrakten för att höra var de kommer ifrån. Sånt borde vi väl ha tjänstemän på Länsstyrelsen till, eller ??
 
Jag får ju se nu när jag återvänder ikväll om jag möts av något surr i skorstenen eller om de flyttat för gott. Jag såg i alla fall att en del av dem kalasat på ljungen som nu blommar så vackert lila.
Halv två släppte jag ut katterna i natt och sen somnade jag som en stock ända till fyratiden. Normalt brukar de vara ute bara 30 min - en timme på natten så jag skyndade mig upp. Någon kattlucka har jag inte på stugan, bara här hemma på Ersboda. Inga katter i sikte trots att jag ropade och ropade. Kunde ändå inte låta bli att fotografera den vackra soluppgången medan jag väntade. Tusse kom springade från skogen på andra sidan vägen och gjorde mig så glad, men var var Desireé, lillflickan som verkligen inte brukar ge sig av långt?
 
Jag gick runt och letade men ingen katt, försökte mig på att somna om med Tusse vid min sida i sängen, men det gick ju alls inte så vid halv fem gick jag ut på promenad och letade. Hann bli riktigt orolig då jag också haft en otäck dröm om henne för någon vecka sen, men när jag kom tillbaka till stugan fanns Desirée där, helt oberörd av att jag sökt henne så. Lycka!
Bilden tagen tidigare. Lillgumman min som jag håller så kär:).
 
Ikväll är det grillafton hos ett par från UMeGänget. Det ska bli roligt att träffas igen. Vi var nio på Vännäs Marknad förra helgen och som alltid har vi trevligt ihop. Vädret är tyvärr inte med oss idag då det småregnar och är ganska svalt men de har ett fint uterum som vi kan samlas i om det blöta skulle fortsätta.
 
Ha en skön helg!