Barbro S

Blåsigt
Idag har vi haft en ljuvlig vårdag då jag har blivit riktigt rosa i ansiktet av all sol :). Efter lite trädgårdsarbete och skräpplockning i skogen och på allmänningen bakom tog jag bilen till stugan.
 
Där blev jag förvånad att så pass mycket snö tinat bort. Bara någon enstaka smutsig snösträng vid bron och närmare vägen fanns kvar förutom en lite större upplogad snöhög. Torra växtdelar i rabatterna kunde jag ta bort och sprida ut lite fjolårsjord över det som komma skall. Skönast var att fika te och bananchokladkaka i solen vid härbret och tänka på sommarens kommande njutningar.
 
Värre var det i förrgår då jag och väninnan for till havet för en härlig (hoppades vi) utflykt med fågelskådning m.m. Vi började i Lillskärsudden men där stormade det hur otrevligt som helst. Bara att åka vidare och leta lä. Det visade sig vara närmast omöjligt så i Sörmjöle gav vi upp och gick ned till stranden med våra ryggsäckar.
En snöhög på sanden och vind som piskade bort tanken på picknickpaus vid vattnet. Vi såg en dunge med träd och sökte oss dit för att få lite lä.
Det fungerade sisådär. Något bättre blev det och den medhavda matsäcken inmundigades av oss två påpälsade majmänniskor. Här är S, ordentligt inhuvad.
Solglasögonen är på men speciellt soligt var det då inte heller :). Någon lång lunchpaus blev det inte men frisk havsluft fick vi i alla fall. För att sen få skåda lite fågel också stannade vi till i Storavan och riggade upp tubkikaren. Vitkindade gäss är ju lite ovanligt, dem såg vi och så de mer vanliga kanadagässen, grågäss, krickor, bläsand, svanar, tranor m.m. Dvärgmås är också kul att se och höra, de låter så gulligt.
 
Några vadare också, men om det var en gluttsnäppa eller en grönbena kunde vi inte avgöra. Rovfåglar lyckas jag nästan aldrig se på egen hand. Då måste det till ett tränat öga som pekar ut dem för mig och också talar om vilken sort det är. 
 
Molnen hade följt oss hela utflykten men när vi närmade oss Umeå stad blev himlen allt blåare så vi borde kanske stannat hemma ändå. Igår eller idag hade det säkert varit en betydligt skönare upplevelse men... ibland har man inte tur. Och i morgon ska det regna. Jag tror det regnar mest varje torsdag sen fågelskådningarna började för fyra veckor sen. Den första regnade bort, den andra var fin, den tredje hade vi tur så det slutade regna strax före samlingen vid Ålidhems Centrum och nu i morgon ser det ut att bli blött igen.
 
Men vårtecknen kommer ändå. Blåsipporna har tittat upp i min rabatt, tre små söta än så länge. Vitsipporna i diket bakom har slagit ut, blåmesen bygger bo i den nyuppsatta holken, en humla surrade förbi och på stugan plaskar fisken så det blir ringar på vattenytan :). 
 
Ha en trevlig Kristi Himmelsfärdsdag med eller utan regn!