Barbro S

Våtmarker på Ersboda
Ersboda är fantastiskt men jag har alltid saknat vattendrag här. På Mariehem har de både bäck och damm, på Haga likaså men lite mindre, på Teg är det nära till älven osv. men här är bara ängar och skog förutom husen förstås. I normala fall, ja, men i år har vi faktiskt fått en liten sjö i vårt gula bostadsområde.
Bilden är tagen från Vasslevägen, bussgatan från Snipgränd. Ett gräsandpar har flyttat in men tyvärr var de inte här när jag fotograferade. Idag såg jag fyra änder flyga därifrån så de kanske blir fler. Däremot är det ju osäkert hur länge denna sjö består.
 
Ett enda litet isflak flyter omkring bland träden.
Varför det har blivit så här funderar jag på. I höstas röjdes ett ganska stort område från sly och små träd som tidigare nog sugit upp det smältande vattnet. En liten ö omgiven av ett smalt vattendike har alltid funnits inne i skogen men inget jämförbart med denna lilla sjö. Kommunen skulle undersöka om marken var bra att bygga ett seniorboende på och tog markprover. De fann att det var vått fyra meter ned i jorden så de valde som tur var att flytta seniorboendet närmare centrum och längre bort från oss boende på Glass- och Snipgränd. Kanske röjandet och provtagningarna rubbade någon balans??
 
En annan teori hörde jag på MittiNaturen häromdagen. De sa att marken var mättad med vatten redan i höstas och därför sjunker inte smältvattnet undan. Möjligtvis finns också tjäle kvar även om mätningarna vid Forslundagymnasiet visade att tjälen försvann redan i slutet på april.
Från mitt håll ser det ut så här. När jag går skogspromenad med katterna brukar vi komma mycket längre in i skogen. Idag har det börjat sjunka undan så smått. Kanske tjälen är borta. Bara sen igår är det nu möjligt att gå ytterligare några meter till utan att plurra.
 
Här ser ni min balkong med kattrappan ungefär i mitten av bilden.
Denna hemska snöhög tinar alldeles för långsamt. Ifjol låg den kvar ända till 29 maj! Jag hoppas verkligen slippa se snö så länge i år. Traktorn lägger hela områdets snö just bakom våra balkonger och uteplatser. Jag tycker den borde kunna spridas lite här och där istället för att samla allt på ett ställe. Då skulle den ju tina bort mycket fortare.
 
Igår var det förresten ett riktigt aprilväder med hagel- och regnskurar blandat med sol. 
Lite dramatiskt på Glassgränd en eftermiddag i början av maj 2013. Idag har solen värmt betydligt skönare även om kalla vindar som alltid stör på våren. Jag har rensat bort gammalt visset i rabatterna och förberett för växandet som komma skall. Här och där spirar grönt och det är gott att vänta på :).
 
En trevlig helg önskar jag er alla!