Barbro S

Konstvandring Umeå Campus
Jag fortsätter beta av gamla aktiviteter och bilder. Den 18 juni följde jag med på den sista guidade konstvandringen på Umeå Campus. Jag kom precis tillbaka till stan efter en golfrunda och var behagligt trött och avslappnad. Då var det så jätteskönt att bara lyssna till och följa med Britta T, vår guid genom konstens olika uttryck på universitetsområdet.
 
Vi samlades på lilla torget mellan olika universitetsbyggnader (jag har glömt namnen på dem) ett 25-tal intresserade. Där stod fontänen "Vågspel" av Mats Olofsson.
Vackert strävar den mot himlen i vågform samtidigt som vattnet lugnt strilar nedför pelarna. Fin, tycker jag. I huset bakom har jag faktiskt pluggat, eller nja, deltagit i alla fall i en sommarkurs. Ämnet var Humanekologi och jag tog inga poäng men var med på lektionerna och deltog i någon naturexkursion, minns jag. Vilket år var det? Någon gång i mitten av 90-talet tror jag. I början av min utbrändhet då jag inte insåg mina begränsningar utan trodde jag kunde göra lite som förut, men det gick ju inte. Jag var i alla fall med :).
 
Sen gick vi vidare mot den mer kända Norra Skenet av Ernst Nordin som stått vid dammen sen 1970. 
Det roliga är att skulpturens sneda uppenbarelse också får oss konstvandrare att se snedstående ut:).
 
Vi förs vidare till en liten innergård jag aldrig tidigare besökt. Där finns Anna Renströms verk "Born with golden spoon"
Den speglar omgivningen som synes. Det kan vara min röda jacka som färgar skedskaftet. Att födas med silversked i mun har vi hört talas om, men ett steg bättre måste väl vara en guldsked. I vänstra hörnet anas en bit av häggen som var på väg att spinnas silvergrå av miljontals små häggspinnarmallarver. Isch!
 
Vill ni veta mer om de olika konstverken, klicka här. Vi går tillbaka över campus grönområden där flera små konstverk pryder.
Jägmästaren kallas denna skulptur av Bianca Maria Barmen. En bit bort ser vi Goja av Camilla Bergman.
På nära håll ser man att gojan är täckt med fågelbajs så därför är den finare på håll.
 
Sen går vi runt Universumbyggnaden mot de naturvetenskapliga husen. Där står en träskulptur, delvis guldmålad, av Berto Marklund.
Märklig! Den kallas Karyatid vilket är en kolonn i form av kvinnogestalt, läser jag. Den har stått här ända sen 1967 men de husen var jag nästan aldrig i och därför är den ny för mig.
 
När jag läste på universitetet 1984-88 höll vi till i Humanist- eller Samhällsvetarhuset och borta i sociologens tillfälliga paviljonger som funnits på campus i massor av år. Alltså inte alls speciellt tillfälliga. Nu är de rivna och sen flera år finns ett fint beteendevetarhus som jag aldrig besökt.
 
Just Samhällsvetarhusets rotunda blir vårt nästa stopp. Blåmolnen har samlats på himlen så det känns skönt att vara inomhus.
Runt hörsalarna i Lindellhallen går just konstverket av Lage Lindell, målat 1970-72.
Verket har ingen titel men består av många olika figurer. Här associeras till idrottsutövning. Fart och fläkt, tycker jag, lite otäckt också. Nästa bild är lite lugnare.
Sittande, lite mer filosofernade figurer. Det sista konstverket vi visades var helläckert men det gör sig inte direkt på bild. En digital klocka i luften inne i en bibliotekssal.
Konstnären är Ablin Karlsson och verket heter "Mirror Digital Clock". Klockan fungerar helt friktionsfritt och har så gjort i snart åtta år, sa guiden. 
 
En siffra i närbild.
Ni ser speglingen och de små (tja) spegelbitarna som rör sig efter tidens gång. Mycket imponerande!
 
Det finns en bok att köpa om alla konstverk på campus för de är många, många fler än vad vi fick se denna mulna kväll i juni, men det var mycket intressant att följa med och få veta lite mer om skulpturerna som står där alldeles gratis för oss att betrakta när vi vill. Nästan i alla fall för en del är ju inomhus och de stänger förstås vissa tider.
 
Kalla, nordliga vindar blåser utomhus. Jag har tänkt mig till stugan för att titta till mina växter och inglasningen som nu ska vara färdig. I morgon har vi tänkt börja måla om nu inte någon skur förstör den planeringen. Sen vill jag ut och spela golf snart igen och kolla om kantarellerna har börjat komma och orientera.... Nu är jag less på att jobba inomhus och vill ut i naturen. 
 
Ha en skön fortsatt vecka!
 
 
 
 
 
#1 - Lennart Johansson

Hej Barbro, när jag söker konst i Umeå är det ofta som din blogg dyker upp. Jag håller på att skapa digitala konstvandringar för SPF Rönnen på Teg, den första är klar och den kan du se om du tar dig till Rådhusesplanaden och öppnar play.gpsquiz.com i din mobil. Nu undrar jag om du kan tänka dig att jag lånar bilder från din blogg om jag saknar bild på något av de konstverk (är uppe i över 180 st totalt i Umeå) som finns i Umeå?