Barbro S

Mera konst
Jag återvänder till Nationalmuseum i Barcelona den 18 oktober 2013. Vi fortsatte vår vandring bland konsten mot den allt mer moderna varianten in på 1900-talet. Vi börjar med en glasmålning kallad triptyk då den består av tre delar. Joaquim Mir är konstnärens namn. Den blå poolen (eller sjön?) kallar han tavlan som är målad 1911.
Sen blir det lite vackra kvinnomålningar men konstnärerna är män, tror jag i alla fall. Isidre Nonell skulle ju faktiskt kunna vara ett kvinnonamn, eller? Figur i vila heter den, gjord 1908, min mors födelseår.
Intressant penselföring är det. Visst får jag lust att måla mer och prova på denna teknik också, men det är något som håller mig tillbaka. Nästa oljemålning är av en helt annan stil, men också jättefin, tycker jag.
Tavlans titel är helt enkelt "Katalanska noies?. Jag gissar det betyder kvinnor el flickor. onstnären heter Joseph de Togores och tavlan är från 1921.
 
En riktigt arg kvinna tilltalar mig då jag själv nog bär på en hel del icke uttryckt ilska. 
Lite kul är den också, eller hur? De är målade av Juli Gonzales och kallas Montserrat cridant 1936 - 39. Crier på franska betyder skrika så det liknar katalanskan.
 
En triptyk till av modernare snitt med en vacker skulptur i förgrunden.
Den kallas begripligt nog "Klassisk trädgård", av Francesc Labarta 1911.
 
Sen kommer kändisarna. Först vår vän Dali...
..med lite fingerspikar. Mysko som alltid :). Ännu mer känd är väl Picasso med sin omisskänliga stil.
En av alla hans dambekanta, kanske? Både Dali och Picasso har ju egna museum i närheten, D i Figueres dit vi var på dagsutflykt och P i själva Barcelona så de representeras bara av en tavla var i Nationalmuséet.
 
Fulla av intryck och mätta på konst gick vi åter ut i den vackra höstdagen som kändes somrig och skön. Vi tog trapporna ned. De första täcktes av grönska så det var lite dunkelt. Där mötte oss en rad unga kvinnor med listor som de ville ha vår namnteckning på. Det stod att de ville påverka myndigheterna att ordna en hiss för handikappade. Det tyckte vi var behjärtansvärt så vi skrev snällt på var sin lista.
 
Jag fyllde bara i mina initialer, BS, och landet jag kom ifrån. Längre ut på raden stod att man kunde ge ett belopp som gåva. Ja, naturligtvis, det borde vi begripit. På min lista hade folk före mig gett ganska låga summor så jag gjorde likadant och lämnade 2 Euro. Flickan strök min arm och sa att jag var så god. Lite underligt kändes det. Sen ville hon ha min legitimation. Nej, svarade jag ganska bestämt och tittade på min kompis. Då hade hon omringats av en hel hög flickor/kvinnor (17-20 år ca) som ville ha hennes legitimation. "Ge dem inget och stäng väskan", sa jag och fick hennes uppmärksamhet. När vi försökte gå gick de på oss, tjatade och såg fruktansvärt sårade ut.
 
När vi kommit ifrån dem visade det sig att på hennes lista hade folk gett mer så hon blev av med 10 Euro. Det var nog knappast någon insamling, mer ett avancerat tiggeri. Vad de skulle ha leget till vet jag inte, kanske ett sätt att få möjlighet att rycka börsen eller så har man ju hört talas om kapade identiteter. Nåväl, det gick hyfsat bra, men visst blev vi upprörda av att ha blivit lurade, mest min kompis.
 
Då blev vi lite gladare när vi längre ner såg att där pågick en filminspelning.
Många var vi som hängde över räcket och följde inspelningen en stund.
Vi gissade att det var kvinnan i blått längst till höger som var huvudpersonen. Det skulle nog vara roligt att få vara statist någon gång. Huvudroll är ju inte att tänka på :). Idag blev jag förresten intervjuad av VK utanför Coop Östra Ersboda så snart kommer min nuna i tidningen som en bland flera tyckare. Jag vågade mig faktiskt på att cykla dit då det bara var -4,5° men vinden bet ordentligt i kinderna på vägen hem.
 
Snart är bara några timmar kvar av min resa till Costa Brava men minst ett, kanske två inlägg till blir det nog ändå då jag har många bilder.
 
Jag önskar er alla en trevlig helg!