Barbro S

Tillbaka till Barcelona
När allt som finns utanför är snöblandat regn, som inte ger ett vackert vitt täcke utan mest gråvitt slask, och mörker är det skönt att kunna återvända i ord och bild till Costa Brava-resan.  Fredagen den 18 oktober 2013 tog vi åter bussen de drygt åtta milen in till Barcelona. Vacker rondellkonst prydde vägen ut från grannbyn Lloret de Mar.
Bilden tagen genom bussfönstret så trafikmärket gick inte att undvika. Men ni kanske kan ana att vi tyckte det var fint.
 
Framme vid Barcelonas norra busstation vände vi oss till en turistinfodisk som bl.a. sålde biljetter till Nationalmuseum. Om vi köpte där skulle vi slippa stå i kö så det gjorde vi. Sen tog vi tunnelbanan direkt till Pl. Espanya, enkelt och snabbt. När vi kom upp ur tunneldunklet såg det ut så här.
Härligt blå himmel med bara lätta, vitulliga moln och en skön temperatur på ca +25°. Ett behagligt strosande i långsam takt uppåt mot Natinalmuseum för katalansk konst passade bra.
Många trappor och vackra fontäner kantade vägen dit och liksom alla andra turister ville jag bli förevigad vid en av dem.
Väninnan S likaså.
En stackars japan bad oss ta en bild av honom med I-fånen, alltså hans, och vi knäppte och knäppte men lätt var det inte. Jag tror han försökte föreviga sig själv till sist. Bara man nuddar vid knappen blir det ju bilder som inte riktigt var vad man tänkt sig. S har också en sådan men den har jag lyckats lära mig, i alla fall lite bättre. Själv har jag en riktigt kamera :).
 
Åt andra hållet mot torget stod en vacker rad av pelare.
När en annan väninna som jag numera nästan aldrig träffar studerade konst pratade hon mycket om pelare, joniska, doriska och korintiska om jag minns rätt. Vilken av dem bilden visar vet jag tyvärr inte men kanske någon av er läsare vet?
 
Några trappor senare var vi nästan uppe då denna vattenpelare plötsligt tvärflög upp i luften.
Kul att bli överraskad ibland :).
 
Längst upp massor av folk och duvor.
Ja, jag fokuserade mer på duvorna, som synes. Inte var det någon kö in till detta museum men lite rabatt hade vi också fått när vi förköpte entrébiljetterna. Vi började med avdelningen för riktigt gammal katalansk konst, sådant man räddat från kyrkruiner så långt tillbaka som från 12-1300-talet.
Inte förstår jag hur man gjort men jag imponeras av allt som kunnat bevaras, som om en hel vägg burits iväg till museet och där monterats upp??
 
Lite pelare av äldre sort.
Efter att ha gått runt i den avdelningen och nästan inte hittat ut..ja, vi fick be en vakt om hjälp... stannade vi till i muséets kupol, en mäktig pelarsal.
Mycket pelarsnack blev det :). Om man tittar uppåt ser man fantastiskt fina målningar inuti själva kupolen.
Visst vill man komma ännu lite närmare? Med hjälp av zoom-tekniken så går det :).
Jag tycker mycket om blåfärgen och att Kristus faktiskt inte sitter fast på korset helt utan ena armen är lös. Det ser ut som att änglarna hjälper honom loss från den hemska korsfästelsen. Det går ju inte att stå på golvet och böja nacken bakåt för att se på illustrationen någon längre stund. Tur då att man kan zooma i efterhand. Annars hade det troligen blivit både nackspärr och yrsel ganska snart.
 
Mer från muséet och resans sista dag kommer senare.
 
Nu har mina amaryllis snart blommat ut på sina andrastjälkar. Därför köpte jag idag en fin rosa krukros som ska ta deras plats. Jag hoppas bara att den lever ett tag och knopparna hinner slå ut. Ibland tycker jag att blommor man köper på vintern alltför snabbt dör, som en fin minicyklamen jag fick som nu är ett minne blott och en kruka jord att kasta.
 
Ha en fin trettondagshelg!