Barbro S

Häljegård
Besöket på Häljegård den 6 juli med UMeGänget var en härlig utflykt. Solen sken över oss sju som åkte dit i bil och på mc pga att Gubböle Gårdsbutik, dit vi planerat att åka, hade stängt.
 
Nu har jag haft ett långt blogguppehåll mest pga det fina vädret men också för att jag knappt varit hemma utan bott på stugan där jag inte har någon dator. En hel del bilder ligger på hög, bildligt talat. Numera finns de ju bara i datorn. Min brorsdotter med familj, en av oss fyra stugägare, är i stugan just nu så jag har sovit hemma inatt. Snart kommer även brodern har jag hört ryktas men ikväll åker jag dit och tittar till katterna i alla fall.
 
Häljegård ligger i Holmnäs i närheten av Kasamark, några mil utanför Umeå. Jag gissar att namnet Hälje syftar på denna älg som pryder caféväggen.
Annars har gården inget med älgar att göra vad jag vet, utan andra djur såsom får och höns, som gårdens unge son ville visa oss.
Här håller han i två av sina skyddslingar. Syrran bredvid fick bara titta på, inte en enda kyckling fick hon hålla i. Lite trist, tycker jag, utan att veta mer om omständigheterna.
Stora kycklingar med vacker frisyr. Gården hade en egen ras, denna vita med fjädrar på fötterna också.
Fåren var utackorderade, de flesta, till olika ställen runtom staden. En del fanns i hagar närmare gården men vi såg bara enstaka när vi kom körande.
 
Platsen är vacker med egen baddamm.
Bad erbjöds men ingen av oss nappade. Själv skadade jag ryggen när jag badade i stugan dagen innan. Vattnet var inte så varmt, ca 19 grader, och för att värma mig snabbt sparkade jag hejvilt med benen där jag flöt på rygg. Det borde jag inte ha gjort. Ovan, icke uppvärmd, nedkyld av vattnet så fick jag kramp i ryggen och det känns fortfarande, tyvärr, även om det läkt en del.
 
Här är vi tjejer, fint sommarklädda alla tre.
Grabbarna fick posera på Tjusarbänken.
Sen blev det fika och lite matigare också. Goda hamburgare på eget kött åt många. Själv fick jag en ostsmörgås som jag bad om då inget vegetariskt fanns på menyn mer än fikabröd. Sen köpte jag mig en hasselnötsglass från Glassbonden. Den var jättegod. Det fanns lite varor i gårdsbutiken men tunnbrödet som jag ville ha var tyvärr slut.
 
Efter en skön paus i skugga och solsken med härligt snack om lite av varje gick jag o L på upptäcktsfärd runt gården. Där fann vi stora kossor i hägn och glada, leriga grisar.
Kossorna hade det mindre kul där de låg och flämtade i solen. Den skugga som erbjöds i hagen var redan upptagen av andra kossor, tyvärr. En liten kalv låg ihopkrupen med flugor lite överallt.
L ville ha mig där för att visa hur stora kossorna var i förhållande till lilla mig, men eftersom det blir perspektivförskjutning vet jag inte om det framgår så tydligt.
I mitten av gårdarna fanns en lekpark för de mindre som lockade till fotografiskt engagemang.
Djuren följde med ända in på toaletten som synes.
Ganska pampig tjur. Tur att den är inhägnad :).
 
Det blir dagens insats vid datorn. Nu ska jag ut i finvädret och cykla till olika affärer där jag har ärenden. Ha en skön helg!