Barbro S

Värmdöpromenad, fortsättning
Efter det goda lunchfikat på Café Tornhuset promenerade vi vidare förbi Gustavsbergs porslinsmuseum. En liten antikbutik lockade systrarna, men vi stannade på utsidan denna soliga dag.
Kassarna innehöll redan växter och mer vill man väl inte bära på, säger jag som inte bar något alls mer än kameran :). Den trasslade lite då och då, elektroniken, och nu har jag fått mig en motsvarande på försäkringen som jag turligt nog hade tecknat. Nästan likadan är den, men moderniserad med touch skärm och annat som jag inte behöver.
 
Vi fortsatter längs vattnet och där såg jag lite fåglar som lockade mig att försöka fotografera dem. Det gick väl sisådär som ni ser nedan.
Skäggdoppingar som gömmer sig i vassen.
 
Vi kom fram till ett vackert stenhus, till synes alldeles tomt.
E berättade att det där var planerat att byggas ett seniorboende men att byggnationen hade stannat av. Synd, tyckte båda systrarna som gärna ville flytta in där senare.
Så vackert hus, så vacker omgivning med grönskande tomt ända ner mot vattnet. Ja, inte hade det varit helt fel att bo så på ålderns höst, fast jag vill ju hålla mig i Umeåtrakten, som det känns nu i alla fall.
 
På vägen tillbaka mer fåglar, lite vanligare som just höll på att bli matade av vänliga förbipasserande.
Ibland säger de att skrattmåsarna håller på att minska i antal, men inte märks det här. Eller här hemma för igår såg jag tusentals (eller nja, hundratals i alla fall) på en åker i Degernäs. Det var nästan allt vi såg i fågelväg för dimman låg tung över nejden. En ståtlig lysande gulärla var kvällens höjdpunkt och en vadande grönbena riktigt nära.
 
Åter till Stockholms utkanter. Gustavsberg som varit en riktig bruksort hade förstås arbetarbostäder. Så här fina är de idag.
En gata med likadana hus på båda sidor omgivna av mer eller mindre välskötta trädgårdar. Jag bor gärna så :).  Alltid kul att gå omkring och titta på hus och drömma om förbättrat eget boende, även om jag är ganska nöjd med hur jag bor idag.
 
Mer fåglar nära.
Starar börjar bli allt ovanligare säger ornitogerna. Se vilken fin fjäderdräkt de har!
 
Sen 1976 ungefär har jag besökt min väninna som då bodde först på Ingarö, sen på Djurö och då passerat Gustavsberg många gånger. Det här roliga huset är det jag minns mest.
Visst är det ett fint bibliotek och kulturhus? Mycket finare än vårt vita skrytschabrak som byggs just nu.
 
Vi avslutade promenaden i Gustavsbergs centrum med att vänta på bussen hem och passa på att äta en glass.
På kvällen åkte jag och E in till staden där det var Kulturnatta. Vi besökte ett hembygdsområde där 1700-talet bjöds på i form av utklädda människor och mat. Maten lockade dock inte, även om den nog var bättre än det historieätarna (Tv-programmet) bjöds på, utan vi gick vidare för att se vad Franska institutet/ambassaden erbjöd. Jo, det fanns godsaker i de vackra rummen, men de ville ha 150 spänn för en liten plocktallrik och ett glas bubbel så vi avstod även där.
 
Jag mådde inte så bra men ganska nära fanns Historiska muséet med en restaurang Rosengården där vi slog oss ned och åt en jättegod röding med Västerbottensostpuré m.m. E:s dotter med väninna dök upp så vi fick middagssällskap. Det var jätteroligt att få träffa A igen. Sist jag hälsade på var hon bara 6 år, men idag lika söt och lika härligt pigg och glad.
 
Min infektion tvingade oss hem tidigare än önskat men en till kulturupplevelse fick vi. Från Kungsträdgården till Slussen åkte vi gratis veteranbuss, ni vet en sån bubblig variant med tråd att dra i när man ville stanna :). Trångt och gemytligt var det.
 
Hem och sova för mig. Väninnan stannade uppe och såg en thriller, men jag slocknade ändå. På morgonsidan fick jag besök av fina Tussen.
Lite bilder från hemresan tänkte jag också hinna med, men nu vill jag ut i fina vädret.
 
I måndags hade vi superväder helt plötsligt, med upp till 28 plusgrader i skuggan på min altan. Det blev premiär för att äta ute, hemgjorda räkmackor och te med god och lättsam litteratur till. Sen kom tisdagen med ruggväder och kallt igen, bara 10-12 grader, svala vindar och mulet. Burr, men idag lyser solen igen och jag har just ätit frukost ute på min balkong.
 
Ha en fin vecka!