Barbro S

Tusentals lyktor
I fredags invigdes äntligen vårt nya kulturhus som fått namnet Kulturväven då många olika kreativa intressen ska vävas samman där. Samtidigt var det också den sista årstidsinvigningen för kulturhuvudstadsåret som börjar lida mot sitt slut. Samernas åttonde årstid, höstvintern, började den 21 november. För att fira detta tändes ungefär 4 500 ljuslyktor i Rådhusparken, lyktor som barn gjort på dagis, förskola och även småskolan, gissar jag. En ganska mäktig syn. Här ses de mot SF-biografen och Café Station i bakgrunden.
Lite träd var också extra upplysta som synes. Nedan är utsikten mot Rådhuset.
Den perfekta bilden har jag inte lyckats med än. Den kräver nog ett stativ och en upphöjd plats att fotografera från. Det upphöjda lyckades jag med då vi gick upp gångstråket på utsidan av Kulturvävshuset. Först en del av den vita byggnaden.
Det var öppet hus i biblioteket som huserar i flera plan, Folkets Bio har fått två nya salonger och visade kortfilm, en utställning med en lokal konstnär fanns någonstans i huset (hittade inte) och ett nytt café har öppnat på plan 1 närmast älven. Så nu har gamla, anrika Stora Hotellet fått en helt ny omgivning.
Inte passar de väl direkt ihop men man vänjer sig säkert. Inuti är nya Kulturväven i alla fall en spännande byggnad att utforska en annan dag när inte så många är ute och rör på sig. Även på lördagen då jag var dit med min vän vällde det människor ut och in överallt. Det nya Kvinnohistoriska muséet skulle invigas och köerna var så långa dit in att vi avstod från att försöka komma in där. Något att se fram emot.
 
Nu kommer bilden tagen uppifrån där prinsessan Victoria och hennes Daniel stod när kulturhuvudstadsåret invigdes i slutet av januari 2014, i år alltså.
Den blev väl inte så dum, bilden på vår fina ljusburksring?
 
I parken bjöd samerna på buljong, gahkku (tjockt segt jättegott tunnbröd) och torkat renkött. Såsom varande vegetarian (nästan, äter fisk) vill jag ju inte ha kött så det gjorde ingenting att det var slut. Buljongen värmde skönt så jag tänkte först inte på smaken men sen insåg jag att det naturligtvis var renköttsbuljong. Isch, min mage reagerade direkt med lite oljud, men som tur var var det bara en liten mängd.
 
Jag saknade faktiskt samisk musik, jojk eller liknande för det hör liksom till. Vid årets första årstidsinvigning var det flera timmar jojk av olika artister och det blev bara för mycket, men litegrann hade jag gärna lyssnat på. Istället var det en DJ som spelade "dunka, dunka", alltså inte sån musik jag är så förtjust i:).
 
Idag har jag hämtat en gran från ett skogsområde i närheten. Jag hade sån tur att jag upptäckte att det varit avverkning på en av mina promenader i omgivningarna. Där låg många fina smågranar fällda. Jag ringde helt sonika kommunen och frågade om jag som privatperson fick ta en av dem. "Ta så många du vill" svarade den vänlige tjänstemannen. Vilken tur! Annars har jag en gran på stugtomten som jag sett ut men det är jätteskönt att slippa åka 3 mil med bil bara för det och sen få en massa barr i min nystädade Golf.
 
Det har varit varmt idag, upp till +5° och knappt någon vind alls. Det var riktigt skönt att vara ute, trassla med julbelysning och städa lite i förrådet. Men jag tänder inte granen förrän till helgen.
 
Ha en skön fortsättning på veckan. Lite kallare blir det allt men någon snö har de tyvärr inte lovat än.
 
 
#1 - Lena i Wales

Tycker verkligen du lyckades spegla stämningen med alla ljusen! Så vackert! Roligt med lite Umeåbilder! Verkar trevligt med kulturhuset. Ha det bra!