Barbro S

Uppåt väggarna!
En helt ny erfarenhet för mig blev det när jag tillsammans med väninnan som gett mig upplevelsen i födelsedagspresent skulle prova på att klättra på klättervägg. Lite hisnade det när vi kom till IKSU sport och såg väggarna, där gissningsvis erfarna klättrare höll på.
Man måste ta både grönt och rött kort för att få klättra själv och säkra andra, men vi var fem nybörjare som bara ville se hur det gick till och prova på lite klättring. Vi erbjöds hyra skor för 20 kr i receptionen och gjorde så. De var inte så lätta att gå i och vår instruktör, en ung och söt fransman med härlig brytning, log lite när han såg oss tanter i sådana skor. De andra, de mycket yngre, hade vanliga gympaskor. Tack vare våra skor slapp vi springa runt och värma upp oss utan rörde oss lite på stället istället:). Lite uppmjukning av händer och armar hängde vi i alla fall med på.
 
Sen fick vi kliva i klätterutrustningen och fästa rätt innan det var dags att gå upp till klätterväggarna. Efter lite instruktioner varav vi förstod bara en del fick vi klättra utan säkring upp till tre meter.
Här tar jag mitt första steg upp och jag är väldigt glad åt klätterskorna som ger mig bra grepp.
Så här skulle vi inte göra, hänga ut från väggen utan man skulle hålla kroppen nära. Men helt lätt var det inte, som synes.
 
Glad är jag när jag kommit fram..
..och får klättra ned igen.
 
Nästa försök är att klättra sidledes och uppåt, fortfarande utan säkring.
Det gick också ganska bra. Lite trist med bilder på bara mig, kanske. Man blev ganska skakis efter sin klättring så bilderna blev lätt suddiga.
 
Händerna skulle förresten kalkas så man fick bra grepp. Så var det då dags att prova på att klättra lite högre, säkrad med rep. Då var vi tvungna att koncentrera oss och fick lägga undan kameran, tyvärr. Men nog väldigt vettigt. Det gick förvånansvärt bra att klättra rakt upp, bara man fick bra grepp för händerna. Fötterna var lättare att hitta saker att stå på men för händerna behövdes grepp man kunde hålla sig ordentligt fast. Alla var inte sådana utan många grepp krävde nog mycket fingerstyrka vilket jag saknar.
De yngre fick prova på tuffare vägg till vänster men vi höll oss till den släta. Det räckte bra. Som ni ser kom vi inte ända upp men ca sex meter över golvet/mjuka fallmattan klarade jag i alla fall. När jag kom dit orkade jag bara inte mer utan sa till att jag ville ner. Då sa fransmannen åt mig att släppa händerna. Båda? undrar jag korkat, men när jag väl gjorde det, föll ut från väggen och bara höll mig i linan så kändes det jätteskönt.
 
Så roligt det var att klättra baklänges nerför, halvt svävande säkrad av både väninnan och instruktörens trygga händer som höll i repet. Jättejättekul erfarenhet!!
 
Sen kom reaktionen och jag fick lite yrselkänsla så jag satte mig ner samtidigt som magen krampade. Bara lätt men tillräckligt för att jag var tvungen att vänta med lunch i två timmar. En god juice drack jag direkt vi kommit ut till receptionen igen.
 
Dagarna efteråt gav nya arm- och ryggmuskler sig till känna men det har gått över. Kanske vi provar igen, det får vi se. Nu packar jag och är snart på väg till Italien med min vän på en kortare tripp.
 
Ha en skön helg. Om dagarna blir som idag är det fantastiskt härligt med oktober!
 
#1 - Musikanta

Ser hemskt farligt ut - du är modig du! Jag som inte ens kan gå ut på en balkong som inte är inbyggd...
Kram