Barbro S

60-årskalas
Nu kommer här massor av bilder från mitt födelsedagskalas i fredags. Jag vill gärna att alla inbjudna ska vara med och det tror jag att jag lyckats med. Svårt är det ändå att få alla att se okej ut samtidigt men med lite trixande så :). När jag fyllde femtio sken solen och det var + 23°. Nu, tio år senare, sken solen och det var +21°, så jag är väldigt nöjd med vädret.
 
U, som jag inte känt så länge, hade erbjudit sig att hjälpa mig och vi var där lite tidigare för att fixa allt inför kalaset.
Jag hade förberett med element men det behövdes faktiskt inte. 16 väninnor var bjudna men bara 11 kom, 12 med mig, och med tanke på uterummets storlek så blev det väldigt bra. Hade alla tackat ja vilket jag naturligtvis önskade så hade vi faktiskt inte rymts i samma rum.
 
Från halv fem kom de, mina väninnor från alla tider, och vi samlades utomhus på stugans baksida där eftermiddagssolen lyste skönt.
Bubbel med och utan alkohol serverades med goda tilltugg i form av smördegsrullar med trattkantareller och västerbottensost samt smaksatta nötter.
 
Här skulle jag få vara med på bild men då var de andra fullt upptagna med att titta i kusinens mobil :). På vad vet jag inte.
Jag gillar mina zebramönstrade byxor samt skönskorna jag köpt på hälsobutik i år. Härligt med avslapppnad men ändå hyfsat fin klädsel.
 
När alla kommit och vi njutit av solen tills den sjönk bakom tallarna gick vi till uterummet.
Lite trångt men alla rymdes bra sen vi försett oss av den goda buffén från Karlavagnen Catering med tillskott av väninnan S som bakat läckra trattkantarellpajer och jag som gjort pepparrotssåsen.
Till förrätt var det en supergod skaldjurstårta på digestivebädd. Det var den som var skälet att jag anlitat just den här cateringfirman. Vi åt den på nyårsaftonen och den gav mersmak.
 
Sen bjöds kall, inkokt lax med vinaigrettesås, färskpotatissallad, vanlig sallad (den var trist med tråkiga minitomater och isbergssallad fast jag la till lite ruccola m.m. jag hade hemma). Så här års finns det fina svenska tomater och fräscha salladssorter att använda. Det var det enda negativa med cateringmaten, annars var allt så gott. Det sa mina gäster och det tyckte jag också.
Här sitter V och H, sen C och I. V närmast, min golfkompis, har jag känt bara två år, H sen Dragonen1980 och de andra två från Esso Motor Hotel sen 1973 resp -74.
 
Kära kusin I som jag lekt med som barn och K, också från Dragonentiden 1980. I bakgrunden, Å, som också arbetade på Dragonen, först som lönekontorist och senare fick hon min tjänst som hotellchef.
Jag med bästa väninnan S och kusin K, storasyster till I.
Kusinerna bodde i Tegsnäset när vi var små och det var alltid så roligt att hälsa på hos dem, framför allt att få spela spel med alla fyra syskonen som är nära varandra i ålder jämfört med mina syskon, så mycket äldre och helt ointresserade av att spela spel med mig.
 
Före efterrätten var det dags för en tipspromenad med Barbro-kunskap där jag scannat in gamla bilder från unga mig och frågat om ditt och datt. Det mesta ganska enkelt för alla hade 13/14 rätt av 18 möjliga förutom vinnarna som lyckats pricka in 15 rätta svar och vann en chokladkaka. 
 
Tårtan, en marängtårta med namnet Brittatårta var jättegod, så god att de trodde att jag gjort den själv :). Min mor brukade göra den med rivet äpple emellan och kallade den då Märta-tårta, kanske efter hennes syster, min moster Märta.
Tårtan ser ni i förgrunden framför väninnorna C och I. I bor längre bort vid andra sjön året om så hon kom till stugan per cykel och vände åter senare på mörka vägar utan gatlyse.
 
Lite kyligt blev det och vi drog oss så småningom in i stugan när det var dags för mig att öppna presenterna.
Här är det K som värmer sig vid brasan och berättar något roligt och/ eller intressant ser det ut som.
B finns med på båda bilderna och henne känner jag också sen 1974 genom sin syster I, men B arbetade inte på hotell då utan på Banankompaniet, ett företag på Västerslätts industriområde där våra åkrar låg före det byggdes. Där fanns ett fantastiskt fint åkerbärsdike, minns jag.
 
Jätteroligt att öppna presenter och champagne i skinnbag gör mig riktigt glad.
Ett härligt, exklusivt spakit, god choklad, spännande presentkort, söta kattavlor, svampkniv m.m. dök upp ur paketen men till sist något som fick mig att dra efter andan lite extra.
En riktig utmaning från väninnan S som bokat klättervägg för oss båda inom snar framtid. Jaja, jag kanske ska vara glad att det inte blev fallskärmshopp:). Det skulle först hända i morgon men nu har vi flyttat fram tiden så vi hinner klippa naglarna och i mitt fall mjuka upp mig lite med yoga först.
 
Dessa änglar gjorde att jag kunde slappna av och bara njuta av kalaset. Ett stort tack till min granne U som jag inte alls klarat mig utan och S som här hjälper henne med disken. Så skönt att slippa!
Jag valde att åka med hem och fick skjuts av U som också tog mig tillbaka senare nästa dag. Då var uterummet tomt men i alla fall vederbörligt invigt.
En lätt lukt av nymålat kunde anas men nära denna vackra bukett kändes bara doften av rosor.
Och i sjön denna lilla, säkert årets sista, röda näckros.
En underbar födelsedag med mina kära väninnor. Ett minne för livet.
 
Idag var det nästan sommartemperatur igen med ljumma vindar. Jag bara njuter av dessa fina dagar. Lite stress blir det förstås att orientera måndag och onsdag, spela golf tisdag och idag cykla till stan och besöka den internationella matmarknaden med vännen. I tisdags smakade vi en jättegod galette med ost, tomat, champinjoner och vitlök från en fransk creperia och idag köpte jag mig en eclair ( jag brukar kalla dem petit-choux) med chokladkräm, också från Frankrike. Dessutom fanns ungersk langos och italiensk glass som jag älskar men jag bara inte orkade mer.
 
Ha en fortsatt härlig vecka!