konstbarbro

Scharinska villan

Kategori: Umeå Stad

För snart två veckor sen nyinvigdes Scharinska villan i stan efter att den genomgått en omsorgsfull renovering av kunniga hantverkare i gammal teknik. Det var öppet hus för allmänheten och jag och min vän gick dit. Tråkigt nog tog jag ingen bild av utsidan men klickar ni ovan så ser ni huset i all dess mörkrosa glans och får en massa information om det på samma gång.
 
Massor med folk var det där och hade så varit för när vi skulle ta på skoskydd var de flesta nednötta och trasiga. Jag fick överta ett par hyfsat hela. I det första rummet finns den vackra och ursprungliga kristallkronan kvar.
Huset byggdes 1904-05 och är ritat av arkitekten Ragnar Östberg. 1977 gjordes en inventering av möblemang och andra inventarier som nu de allra flesta har försvunnit från huset utan förklaring. Det skrev de om i en artikel i lokaltidningen för bara en vecka sen. De hoppas att några vaknar till och vill lämna tillbaka det som "lånats".
 
I samma rum ett vackert burspråk där jag suttit några gånger när vi i P-linjen hade fester i villan på 80-talet.
Sen dess har byggnaden använts för musikevenemang av allehanda slag. Till slut blev renoveringsbehovet för stort och all verksamhet flyttades till andra hus. Nu funderar de på vilka som ska få använda villan, förhoppningsvis några som värnar om den fina inredningen och miljön så den inte blir så illa åtgången igen.
I nästa rum, den stora salen, är väggarna täckta av vacker mosaik som nu blivit som ny. De väggarna har jag också haft som bakgrund när jag fotograferat festande studentkompisar:). Nu några(!) år senare är jag ute på visning med vännen och mest bara andra pensionärer som vill minnas sin studietid, alla jazzkvällar och andra festliga tillfällen eller bara är nyfikna på det fina huset.
 
Här ser ni de söta blå skoskydden på min vän i mosaiksalens burspråk.
Han ville nog känna sig som ägare ett tag:). Taket i rummet är också jättefint.
Vi gick också trapporna upp till den övre våningen men där såg vi inte så mycket. När jag tittade ut genom fönstret fick jag syn på minivillan som i samma stil som den stora byggnaden var trädgårdsmästarens bostad.
Tyvärr används den bara som garage idag. Det är den alldeles för fin för, tycker jag, men så är det bara.
 
Efter visningen vandrade vi in mot centrum där mängder av shoppare och flanerare fyllde torget denna lönehelg. 
Gallerian Utopia invigde sin tredje och sista del och även där trängdes vi ett kort tag. Ovanpå gallerians tak håller tolv nya radhus på att färdigställas. De blir knappast billiga att bo i så det får man nog kalla en riktig gräddhylla.
Så stora fönster, det blir som små tv-apparater ovan där intresserade nedan kan iaktta delar av de boendes liv irl. Inte skulle då jag vilja bo där, men lite roligt är det att andra vill det.
 
Vi avslutade på café i Up2-gallerian där ett erbjudande om en MoccaCaramelLatte lockade mig.
Godis, ingen kaffesmak alls passar mig som tedrickare utmärkt. Lite suddig bild, tyvärr, men visst blir man lite sugen ändå?
 
Idag blåser det igen efter en hyfsat vindlugn förmiddag. Jag solade en stund vid väggen, såg årets första humla kalasa på krokusnektar och några nyvakna flugor fladdra förbi. +12-14° och västliga milda vindar var skönt. Katterna hittade en gräsfläck som var mycket lockande för dem båda, Desirée började men Tusse avslutade med en riktigt njutningsfull gräsrullning. Jag undrar vad det var som doftade så gott för dem?
 
Högerhanden värker när jag skriver idag. Handleden känns stel och jag vet inte varför. Jag har bara burit bort de skyddande grankvistarna från rabatterna och sopat lite grus. Tål jag inte mer än så? Snart är det i alla fall dags för yoga och det är välgörande för både kropp och själ, så jag hoppas värken snart går över.
 
Ha en fortsatt bra vecka och njut av våren som är på väg.
 
 
 

Kommentarer

 • Musikanta säger:

  Inte roligt att ha värk i händerna eller någon annanstans för den delen. Hoppas det går över snart!
  Fina bilder från villan - möblerna står nog lite här och där på kommunens tjänsterum - de brukar rymma dit ibland liksom en del tavlor.
  Trädgårdsmästaren bodde fint han också.
  Kram från Ingrid

  2015-04-09 | 21:27:30
  Bloggadress: http://www.Musikanta.blogspot.se
 • Lena i Wales säger:

  Jag älskar dina bild och textreportage från Umeå. En stad jag vet så lite om. Så roligt att få med lite historik också.
  Mosaiken ser väldigt morisk ut. Trodde jag hamnat här i Spanien, men inte med snön utanför fönstret förstås, hi, hi!
  Ha en trevlig helg!

  2015-04-11 | 11:03:55
  Bloggadress: http://lenaiwales.wordpress.com
 • Eva säger:

  Intressant läsning om detta hus, i en stad som jag faktiskt aldrig har besökt. Du skriver så underhållande och trevligt. Det blir nog fler besök på din fina blogg!
  Hoppas att värken ger sig!
  Eva

  2015-04-11 | 21:36:55
  Bloggadress: http://tinibelli.blogspot.se/

Kommentera inlägget här: