Barbro S

Julbord på Messen
Den 6 december träffades 9 personer från UMeGänget för att äta årets julbord. Vi hade valt restaurang Messen som just ligger i den gamla officersmässen på I20 som lades ned 1997. Först bjöds vi på ett glas glögg och sen visades vi in i Prinsessrummet som var så här fint.
Längst till vänster ser ni foton på prinsessorna från 50-60-talet. Vi kände inte igen alla men de flesta av Hagasessorna var med samt mamma Sibylla och några till.
 
Jag passade på att fotografera julbordet innan gästerna vällde in. Sill- och laxbordet hade dekorerats med en glad gris. 
Det kanske inte är så dumt, kommer jag på, för vid nästa bord skulle hen inte längre varit glad :).
 
Kött- och varmrätter på bordet bakom granen. Som vanligt saknar jag grönsaker. Kokt rödkål var det enda som fanns.
Härifrån tar jag ingenting utom rödkålen då och Janssons av varmrätterna. Sen fick jag tips att det fanns grönsaker bland de varma kötträtterna så jag gick dit och tog mig en jättegod palsternacka samt några brysselkål men de var råa och gick inte att äta, för mig i alla fall. Något fel är det när det inte går att fixa tillagade grönsaker, t.ex. grönkål, brysselkål, rotfrukter m.m. som visst hör julen till.
 
Sen jag började äta julbord igen för ca fem år sen har jag saknat det gröna varje år. Jag har ringt dagen innan och bett om grönt och nästan alltid blivit hänvisad till att säga till när jag kommer på julbordsdagen. När jag har gjort det på plats fungerar det inte. I år fick jag rå rödkål, ett halvt skivat äpple, en halv klyftad apelsin, några nötter och lite grovt bröd i krustader. Jag som bara ville ha en grönsallad och kanske några varma grönsaker som motvikt mot allt det feta och tunga i julmaten. Min mage klarar inte rå svårsmält kål m.m. så jag åt äpplet, apelsinen och nötterna, som vanligt besviken. Garaget, som vi besökte ifjol, hade ansträngt sig och gjort tillagade vegetariska varmrätter, gott men också det ganska så kraftigt. Jag önskar mer lättsmält grönt. Får se om jag bryr mig om julbord nästa år, men det är ju så festligt och så roligt att gå ut många tillsammans.
 
Godisbordet däremot frossade jag ifrån. 
Där fanns massor av gott :)!
 
I prinsessrummet fanns en pampig vacker spegel med mig framför och några av oss som anas däri.
Förrättstallriken blev full fast jag glömde sillen och tog den efteråt.
Gott hemgjort knäckebröd också. Inledningen på julbordet är alltid läcker med alla olika sorters lax, löj- eller sikrom och skagenröra med massor av fina räkor som jag är extra förtjust i.
 
Gamle kungen, Gustav den femte övervakade oss vid bordet.
När jag var liten var det Gustav den VI Adolf som var kungen. Honom gillade jag jättemycket minns jag, tror han utstrålade pappavärme vilket tilltalade en liten flicka som jag.
 
Min efterrättstallrik var välfylld. Vid bordet stod det bara små tallrikar men vi, jag och H, hämtade stora från varmrättsbordet.
Godast var faktiskt Ris à la Malta med hjortronsylt. 
 
De andra har små tallrikar men blev nog nöjda de också.
Den bästa gruppbilden får jag inte visa för två i gänget vill absolut inte vara med i min blogg eller på nätet överhuvudtaget. Åh, vad jag önskar att de kunde ändra sig för jag anger ju aldrig några namn och ansikten kan blurras bort, men det räcker inte heller vilket jag måste respektera.
 
För jag vill inte heller att någon annan ska publicera bilder på mig utan att fråga. Jag upptäckte faktiskt att det har VK.se gjort ifjol. Det finns bilder på mig när jag fågelskådar med mitt namn under. Jag är så gammal att jag tänkte väl bara att det skulle komma i papperstidningen, inte på nätet där jag sällan kollar tidningen. Men det gör egentligen ingenting när sammanhanget är trevligt.
 
Efter några timmar bröt vi upp och då upptäckte jag att rummets ingång vaktats av denne timide militär.
Han bara stod där helt tyst och stilla som en pust från en svunnen tid.
 
De andra gick hem men jag och väninnan S fortsatte fotografera omgivningen. I trapphuset hängde gamla vapen.
Dörren ut var väldigt svår att öppna. Vi kämpade som tusan och till sist fick vi upp dem.
Då upptäckte vi att vi tänkt gå ut på den mörka baksidan. Pust! Tur att ingen såg oss. Betydligt lättare var det att gå ut rätt väg. På väggen hängde lite info om byggnaden.
Bilden på huset blev inte bra men jag visar den ändå.
På tredje våningen fanns forna officersmässen, numera Messen, där vi avnjutit vårt julbord.
 
På gården en kanon som minner om förr.
Två i gänget har gjort lumpen här och kunde berätta en del. Alltid roligt att få veta mer om sånt man själv aldrig varit med om.
 
Jag unnade mig en lång promenad vilket var skönt efter allt man stoppat i sig. Ända hem till Ersboda gick jag inte utan tog 5:ans buss från Vallarestigen.
 
Ikväll blir det mer julbord har jag just fått veta. Umegänget ska träffas på Ersboda Folkets Hus för After Work innan jul. När jag ringde dit för att säga att jag inte äter kött fick jag höra att de skulle bjuda på en buffé med lite julkänsla. Däremot skulle det finnas gott om grönsaker på plats, lovade hon mig, bl.a. en grönkålspaj. Det låter jättegott :)! 
 
Jag önskar er en skön sista adventshelg. Ute är det nu ett tunt vitt täcke, blöta flingor singlar ned då det är en plusgrad, tyvärr. Men det blir i alla fall lite ljusare tills det tinar/regnar bort.