Barbro S

Bus på Bildmuséet
En utställning jag besökt fyra gånger med olika personer är Rafael Lozano - Hemmers Draft of shadows där man kan delta med sin lekfulla sida. Den har pågått sen i mitten av november och finns kvar till i april för den som vill se och uppleva den på närmre håll än i min blogg. Först i lördags hade jag kameran med och många bilder blev det. Roligt hade vi, jag och min systerdotter.
 
Vi sågs i muséets shop och där var det en annan konstnär, Geir Tore Holm från Norge som skapat detta ..Ja, nästan otäcka verk kallat Funghetta. Det är en lampa. Någon som vill ha den hemma??
Verket som ska föreställa flådda renkroppar associerade jag direkt med grisar. Men om man tittar till är det alltså renkroppar utan huvud, inte riktiga förstås, det vore alltför äckligt, tycker i alla fall jag. I bakgrunden ser man huset som rymmer Arkitekthögskolan på Konstnärligt Campus i Umeå.
 
Därifrån tog vi hissen upp till sjätte våningen till det mysiga ljudet av många olika hjärtslag. 
När en besökare håller två metallhandtag fångar apparaten upp den personens hjärtslag och plötsligt börjar rummets alla 100 lampor blinka i takt med ens eget hjärta. En häftig upplevelse! När man sen släpper handtagen finns ens hjärtrytm kvar i en av lamporna i rummet med 99 andra lampor som består av de senaste besökarnas hjärtrytm. Ett ungt par provade efter oss och hennes hjärta dunkade snabbt jämfört med hans lugnare takt. Betyder det att hon är mer förälskad? Även små barn har mycket snabbare hjärtrytm än oss vuxna, märkte vi.
 
En våning ner finner vi spegeln med rök som jag visat tidigare. Här kommer ytterligare bilder därifrån.
Jag gillar rökslingornas former. Ingen av bilderna blev perfekt vad avser skärpa men är roliga att visa ändå.
Min systerdotter försöker undkomma röken men si, det gick inte! Lite spooky!
Och så jag igen.
Smoke gets in your eyes, minns ni den sången från 50-60-talet? Jag upptäckte den först 1974 då filmen "Sista natten med gänget" var populär. Jag köpte skivan med alla härliga låtar. Sen spelade vi den på alla fester i flera år, tror jag. Många av killarna från Esso Motor Hotel som var med var några år äldre, 5-9 år ungefär. Några av dem mindes låtarna från sina raggarfärder och diggade för fullt. Minnen:)!
 
Sen blev A tuff och tyckte det var nog. Storebror ser dig! Eller kanske hellre storasyster.
Nu är ni ganska less på rökiga bilder, gissar jag så då byter vi rum till skuggleken. Samma konstnär har gjort denna installation med strålkastare som fångar upp alla besökares skuggor och samtidigt på något mystiskt vis radiofrekvenser beroende på var man befinner sig i rummet eller storleken på skuggan. Inget som jag förstår hur det går till. 
Det betyder att radiokanalerna hörs i varandra. Här är min skugga aeronautiskt, vad nu det är, en speciell frekvens och A fångar upp P3 med musik passande för hennes generation.
Nu är stora skuggjag Radio Umeå, 102,3 som spelar riktigt bra musik från 60-70-talet mest, betraktad av mindre/yngre/kortare besökare i rummet.
 
Här börjar jag krympa och systerdottern växa. Visst ser jag lite rädd ut?
Men som tillräckligt liten blir jag istället busig..
..och försöker nypa storskuggeA i benet.
 
Gå dit ni också som kan och har barnasinnet kvar. Lek, busa och ha trevligt i vårt fina Bildmuseum. Fler bilder från andra konstnärers utställningar visar jag senare. Då är det lite mer seriöst men bara lite :).
 
 
 
 
#1 - Lena i Wales

Vilken häftig utställning! Så många spännande grejer. Det där med hjärtslagen och ljuset verkar spännande och även räkbilderna och skuggorna och.... Massor av spännande happening! Kul att vi "lite långt bort" också fick komma med.

#2 - Musikanta

Mycket konstig konst! Men säkert rolig att titta på. Lampan vill jag definitivt inte ha.
Smoke gets in your eyes har jag dansat till många gånger i min ungdom. Det var dessutom en melodi som ingick i min jazzrepertoar (och gör fortfarande).
Kram från Ingrid