Barbro S

Båttur i Amsterdam
Ikväll lyser solen äntligen. Det har varit upp till 16-17° varmt idag (måndag) men en massa stänkande av småskurar då och då. Årets första niohålsrunda är avklarad och det gick väl inte så dåligt med tanke på hur otränade vi är. Blött i marken men så skönt med nästan vindstilla på alla hål utom ett, röd 7. Knipor med småungar, svarthakedopping, kanadagäss, dvärgmåsar som låter så kul och annat kvitter ackompanjerade vårt spel. Ingen annan spelare bakom som stressade oss heller, bara personal på stora gräsklippare ibland. Nu är det bara att vänta på kroppens reaktion, vilka muskler som värker för att de inte har blivit använda på ett tag.
 
Nog om det. Resan till Amsterdam är inne på sin tredje dag, den 21 april i år, och vi är på väg till vår förköpta båttur. Bättre bild än så här tog jag tyvärr inte på båten som tillhörde den grå linjen, Grayline.
En vanlig glastäckt turbåt var det med gott om plats då det inte var så många som skulle med. Tur för oss för då kunde vi båda få fönsterplats och jag hade ännu mera tur att mitt fönster gick att öppna och stänga efter behag.
Jag hade öppet när jag fotograferade och stängt när det blåste lite svalt. En tydlig och lättförståelig engelsk guide i hörlurarna gjorde turen intressant och givande. Men vad jag har glömt...!va
 
Vi började i alla fall vid Centralstationen och vände österut mot Oosterdok, enligt kartan.
Vi passerade statsbiblioteket och ett filminstitut nämndes, men vilken byggnad det är nedan vet jag inte.
Roliga husbåtar var det överallt, inte så vackra men sevärda ändå. Här kommer först en blå..
..och sen en illgrön.
Från början var det skattebefriat och billigt att bo i/på kanalerna, men numera kostar det lika mycket som annat boende. Är väl också lite kult, gissar jag.
Vi rörde oss över stora vatten till en början men sen gled vi in på mindre kanaler närmare husen. 
 
Här promenerade vi första kvällen. Det känner jag igen. Inte alls långt från där vi bodde. En högskola eller ett universitet med tillhörande mysigt fik vid kanalen.
 Lustiga perspektiv blir det på fasaderna när man fotar nerifrån båten. Här fanns en alternativ marknad med mycket secondhand, men dit hann vi aldrig gå. Baksidan på dessa vagnar var läckra med stora svartvita foton från förr.
Guiden berättade mycket om hur husen i Amsterdam kommit till, varför de är så smala (tomtkostnad bl.a.), att de dekorerats rikt och personligt av olika hantverkare som ägt dem, att problemen med att kunna flytta in möbler löstes med hjälp av rep på en krok längst upp. På fasaderna nedan ser ni olika utskjutande bjälkar med krokar.
Fotograferat genom båtens öppna taklucka :). Likaså detta kyrktorn med sin fina blå spira/kupol, Westerkerk alldeles i närheten av Anne Franks hus.
En fint dekorerad bro passerades. Verkar vara samma blå klot därovan.
Ser ni så härligt ljusblå himlen är. Vädret var med oss nästan hela vår femdagarsresa. Vi gled in på smalare kanaler längs Herengracht, Keisergracht och Prinsengracht som guiden berättade mycket om, att gatorna beboddes av olika klasser. Finast borde väl Keisergracht ha varit. Det var då, nu var det visst omvänt med folket som bodde där. Förr enkla gator blir nu populära för innefolket.
 
Båten stannade till vid en broport som var så speciell. Just där kunde man se sju broar bortöver men mer än fyra lyckas inte jag räkna till på bilden.
Lite längre bort ett möte.
Mullrande bromsar, tut tut till hälsning och sen vidare färd.
 
Vi åkte mest på Prinsengracht förbi Anne Franks hus som inte fastnade på bild och närmade oss den mysiga konstnärs/studentstadsdelen Jordaan, tidigare arbetarbostäder. Blomsterdekorerade husbåtar dök upp här och där.
Detta par var nog vana att bli fotograferade på sin långa båt.
Ja, det är ju mera ett hus än en båt för jag gissar att de inte kan glida iväg med den. Däremot borde väl Abel nedan  fungera som en vanlig båt på vatten.
Så söt med cyklarna och miniabel bredvid.
 
Fina fönsterluckor såg vi.
Lyktstolparna beundrade jag också. Här kommer en i helfigur.
Vackert grönskade träden i slutet på april.
En timme tog turen som var väldigt behaglig med lugnt och skönt tempo. Några bilder återstår än. Här möter vi Prinsessan Beatrix, i alla fall en turbåt som heter så.
Lägg märke till cykelparkeringen i två våningar. Det fanns ännu större cykelparkeringar, säkert 5-6 våningar i storlek som ett parkeringshus för bilar. Tänk att hitta igen sin cykel där bland alla tusentals andra!
 
Ett tåg med de svenska färgerna passerade också.
Här går kanalen ända in mot husen precis som i Venedig även om husen inte liknar varandra i övrigt.
Mittemot där vi parkerade såg vi St Nicolaskerk, alltså kyrkan för ursprunget till vår tomte, om jag har fattat det rätt. Kombinationen av St Nikolaus som var ett helgon och vår buttre gårdstomte avbildad av Jenny Nyström blev till vår paketutdelande jultomte.
Så nöjda med vår tur gick vi sakta hem till hotellrummet för en timmes vila innan vidare kvällsaktiviteter.
 
Jag började skriva det här inlägget igår. Det har känts bra i kroppen efter golfandet, bara lite smärta i magtrakten som gick över på några timmar. Jag gissar att det är vridningen och att man tar i ordentligt i varje slag, speciellt jag som är nybörjare och inte riktigt fått till tekniken än.
 
Nu känns det ännu mer i ryggen efter att jag har varit på stugan och kämpat med dubbla pallkragar. Jorden var så kompakt. Tungt var det att vända och luckra den innan ny plantering. 3 potatisar stoppade jag ned och lite ruccolafrön. En gräslökstuva fanns där redan som växer bra men tyvärr huserar illröda liljebaggar som jag rått tar död på då de är ena rackarns skadeinsekter. Ändå är det otäckt att klämma ihjäl dem med fingrarna. Bara hoppas att det inte finns fler gömda eller sådana som kläcks efterhand.
 
Jag skakade och hängde också ut mattor från ena rummet, dammsög och vädrade för att få bort lite fukt. Än är det ju ingen värme att tala om men när solen sken var det riktigt skönt i någorlunda lä. Lite annat smått och gott blev det också innan jag åkte hem till katterna mina som ville få godis. Någon ork att gå på fikat med UMeGänget som jag tänkt fanns tyvärr inte utan det blev horisontalläge i soffan och en yogaställning som heter Dog Pose. Den är riktigt skön för rygg och ben.
 
Ha en behaglig vecka ni också!
 
 
 
#1 - Lena i Wales

Tack för trevliga Amsterdambilder!
Nostalgitripp!
Jag har guidat själv så många gånger på kanalerna i Amsterdam och har därför aldrig haft tillfälle att ta några bilder. Men mycket är välkänt för mej.
Ha det bra!

#2 - Lena i Wales

Tack för trevliga Amsterdambilder!
Nostalgitripp!
Jag har guidat själv så många gånger på kanalerna i Amsterdam och har därför aldrig haft tillfälle att ta några bilder. Men mycket är välkänt för mej.
Ha det bra!