Barbro S

Marknad
Tisdag den 21 april i Amsterdam vaknade jag utsövd och tittade ut på detta himlaspel.
Vi hade ful utsikt över innergården men å andra sidan var det ljuvligt tyst och lugnt. Tydligen hade massor med plan passerat i alla fall utan att vi märkt något. Efter frukost sneddade vi över Damtorget för att komma till spårvagnslinjen.
På tivolisidan var det lugnare än igår kväll men redan nu fanns det folk som ville upp i luften och snurra.
På tornet till höger satt de som skulle tvärsläppas ned 90 m. En hisnande känsla, gissar jag, som inte skulle vara bra för känslig mage. Att däremot sväva runt med fritt hängande ben lockar lite grann, men bara bara lite.
 
Denna dag skulle vi besöka Albert Cuyp-marknaden på gatan med samma namn. Vi hade tittat på kartan och räknade hur många hållplatser vi skulle åka med spårvagnen för att komma närmast. Lite reagerade vi när de allra flesta steg av tidigare och det blev allt glesare med folk för varje hållplats. När vi väl steg av befann vi oss långt därifrån insåg vi snabbt, ute i något tråkigt bostadsområde utan någon marknad alls. Som tur var går spårvagnarna ofta, var fjärde eller sjunde minut de vi kunde åka med. Så vi gick bara över gatan och tog vagnen tillbaka dit där just de flesta andra steg av.
 
Marknaden pågår dagligen och innehåller det mesta. Färgglada blommor var det första som drog blickarna till sig.
Eterneller ovan men de närmast som ser lite rosliknande ut?? Någon som vet?
Ost förstås och en härlig fiskdisk om man hade haft lägenhet i närheten där man kunnat tillaga den.
Ett riktigt schalparadis lyckade jag stå emot även om frestelsen var stark att köpa ännu en.
Den jag har på mig är köpt i Verona och är av ull/siden. Så skön, både sval och varm på något vis.
 
Solen sken och vi gick förbi ett ställe där många satt ute vilket lockade till paus.
Just där slog vi oss inte ned utan valde skönare stolar längre bort på Chocolate Bar.
Här lånar jag väninnans bild då min blev dålig. En liten capuccino var vad vi unnade oss, trots det läckra namnet på baren. Annars gillar ju jag choklad väldigt mycket.
Lite för ljus bild i gassande sol men jag vill ju visa min nya klänning som jag köpte på indiska strax innan vi reste. Så sällan jag har svart eller vitt, men detta grafiska mönster gillade jag.
 
Många affärer längs gatan hade helt enkelt ställt ut sina varor på trottoaren för att locka in oss. En sådan läcker klädaffär besökte vi och väninna köpte sig en snygg klänning. Smart nog hade de denna skylt vid kassan.
Och så gör jag lite reklam också :). Skön 60-70-talsmusik spelade de vilket inte gjorde upplevelsen sämre.
 
En frestelse till!
Nötter och choklad, kan det bli bättre? Här handlade jag en del men inte alls så mycket som jag borde, tänker jag idag då allt är slut sedan länge.
 
Skönt väder med sol och +18/19° gjorde att vi också kunde äta lunch ute. Vi ville ha något lätt och fann en vegetarisk bar med pitabröd att fylla med olika godsaker. Jättegott och fräscht. Till det drack jag favoriten färskpressad apelsinjuice. Sen var det dags för båtturen men den återkommer jag till.
 
Vi hade i alla fall supertur med vädret både måndag och tisdag och det har vi idag också här hemma i Umeå. Ja, egentligen är det inte så märkvärdigt, sol, +13° och kyliga, hårda vindar, men det regnar i alla fall inte. Tusse har nu fått ta bort stygnen och slipper kragen så idag släppte jag ut honom för första gången efter 11 dagars innevistelse.
Halv sju fick han friheten åter och har varit ute i omgångar tills nu tre timmar senare då han fått ro i soffan på inglasad balkong. Syster Desirée tycker nog också det är skönt då han varit lite besvärlig med henne de senaste dagarna. Här doftar hon på häggblommorna som just slagit ut.
Jag bara älskar den doften och ska nu ut och småjobba i trädgården min.
Ikväll blir det 11-årskalas på Grubbe och i morgon har de lovat mera regn, så det är bara att njuta idag!
 
Önskar er alla en skön vecka!
 
 
#1 - Lena i Wales

Fina kattbilder och skönt att katten är på bättringsväg.
Trevligt med marknadsbilder från Amsterdam. Där har jag inte varit! Så än har jag inte sett allt!
Ha det bra!