Barbro S

Första kvällen.
Denna 1:a maj blev riktigt fin trots regnig början. Ungefär halv tolv åkte vi ut till golfbanan, jag och vännen, där inte banan men väl butiken var öppen. Likaså upphörde regnet, molnen sprack upp och enstaka solstrålar värmde. I tre säsonger har jag klarat mig med en golfvagn jag köpte på Returmarknaden för 50 kr men nu var det dags för förnyelse av utrustningen. En sprillans ny trehjulig (den förra hade två) vagn som även den rymdes i min nätade box där jag har väskan med klubborna.
 
De hade också rea så två pikéskjortor för 100 kr styck blev mina och en ny golfhandske. Nu är jag redo för årets golfsäsong:).  Efter en tur ut till havet där doften förgyllde mina lungor ett kort besök hos vännens fd chef som hade en minirange vi fick prova på. Första slaget gick jättebra, det andra toppade jag så bollen tog lågt i nätet och fler blev det inte. Jätteroligt att upptäcka att jag kom ihåg handgreppet och att jag faktiskt träffade bollen. Man blir lite osäker under vinteruppehållet, men snart är det dags att börja spela på riktigt. En härlig tid framöver.
En kort visit på Kungsgatan också där vi såg det pampiga, rödfanerika 1:a-majtåget vika in på Östra Kyrkogatan för vidare färd mot torget och engagerande tal. Men då satt vi någon annanstans och åt pizza :).
 
Annars var det första kvällen i Amsterdam jag tänkte fortsätta att berätta om. På väg från turistbyrån hittade vi ostmuséet som det inte gick att motstå.
Dit gick vi tillbaka till en annan dag. Nu var vi för hungriga för att handla men några ostiga smakbitar fick vi som retade aptiten.
 
Ganska snart hittade vi vår lilla restaurang, Oud Holland heter den, med gammaldags inredning och rödrutiga tygservetter, lite småsliten men charmig. Oud betyder förresten gammal vilket jag gissade.
Den låg på en outtalbar gata, Nieuwezijds Vorburgwaal, vars förled betyder ny. Det listade vi också ut. Alla gäster var också gamla, la vi märke till (lite äldre än oss) förutom ett gäng japaner (el kineser). Maten var jättegod, även tillbehören som jag normalt inte skulle välja idag: kokta morötter, grågröna ärter, inlagd rödkål.
Jag ville fira med ett glas bubbel och fick mig en liten söt, blå flaska Prosecco och sen vanligt vitt vin till mina jättestora gambas med Dutch sauce. Det tog ett tag innan jag förstod att det ju betyder hollandaise :).
God potatis också! Kanske berodde vår entusiasm på att vi bara ätit lite flygsmörgås tidigare men det är upplevelsen som betyder något och den var verkligen positiv.
 
Mätta och belåtna flanerade vi ut på Amsterdams gator och fascinerades av de vackra husfasaderna.
Smala och höga så fint dekorerade.
 
En söt elbil fångade min uppmärksamhet. En dag kanske jag också äger en sådan, men helst lite större om kattburar och packning ska rymmas när vi åker till stugan.
 
Högt däruppe en pampig skulptur. Jag gissar att det är själve Atlas om bär världen på sina skuldror.
Lite stöd har han faktiskt på just detta tak, ser jag. Fina kyrktorn såg vi före det.
Tyvärr en byggnadsställning som störde. Å andra sidan, det har ju vackra och fantastiska Sagrada Familia i Barcelona också.
 
Kanalerna fascinerar med sina broar och broräcken där cyklarna är fästa.
Se så grönt det redan är där den 19 april. 
 
Lite fina detaljer lockade. En silvrig lampa vid marmorväggar innaför en öppen vackert utsirad dörr, se mitt förra fototrissinlägg, klicka här.
Blomstrande trappentréer. Hyacinter doftar starkt men det avskräcker inte väninnan som njuter av doften och färgerna.
Det var ljust länge men sakta började solens strålar dala vilket gav fina speglingar i kanalvattnet.
Eller i det speciella gröna husets fönster.
Vid det här laget hade vi kommit till Rokin, en gata inte alls långt från hotellet. Reströttheten gjorde sig påmind och vi strosade sakta hemåt. Hennes & Maurits finns väl över hela världen nu, även här som förgrund till det vackra vita huset bakom.
Före nio var vi på hotellrummet, packade upp det sista och surrade på om dagen. Ganska snart kom John Blund på besök och vi båda lätt sömnstörda sjukpensionärer sov nog redan strax efter tio. Rummet var underbart tyst och sängarna lagom mjuka i det svala rummet. Perfekt för sömnen. Inga katter väckte mig och jag kan inte minnas sist jag sov så gott :).
 
Nästa inlägg från resan kommer att vara full av blombilder. Ha en skön helg!
 
 
#1 - Lena i Wales

Jättekul att se bilder na och läsa om Amsterdam. Tack!