Barbro S

Skogsluffavslutning
Tiden går fort men jag vill visa några bilder från den 25 september, den sista dagen på årets skogsluff, orienteringen jag och min väninna deltar i för sjunde året i rad. Det är 100 kontroller som man kan ta när man vill från mitten av maj till slutet på september. Vi hann inte mycket i våras så det blev lite stressigt från mitten av augusti men som alla år hittills lyckades vi ändå ta alla 100.
 
Regntunga skyar följde oss när vi körde ut mot Röbäck och parkerade. Sen kom ett kort uppehåll när vi steg ur bilen men innan vi hunnit gå föll flera stora regndroppar. Då blev det till att sätta sig i bilen igen på det lilla industriområdet vi parkerat. Så småningom var dropparna så små att vi tog på oss regnställen och gick iväg. Här är vi på väg till dagens första kontroll.
De fina höstfärgerna började breda ut sig i skogen och det var så vackert fastän fuktigt i marken.
På lite närmare håll ser man blåbärsriset börja skifta färg.
Vi skulle upp på en bergsknalle och klättrade försiktigt för att inte halka på mossiga stenar.
Jag är glad över min gamla kompass, en Silva jag fann i skogen på 60-talet redan. Tror det är militären som tappat den. Vi bodde nämligen nära I20 (infanteriregemente 20) -skogen när jag var liten.
 
Kontrollen var svår att hitta så vi gick länge och letade.
Lite brant var det på vissa ställen.
Men ner kommer man alltid och efter att kontroll nr 39 var funnen gick vi ned till en bred stig, nästan väg, där hästar med sulkys brukar komma rusande ganska ljudlöst tills de är nära inpå. Det är en människa som håller i tömmarna också förstås. 
 
Innan det hände hann vi upptäcka en annan djurart mitt på vägen.
Fridlyst och vackert zickzackmönstrad ringlade den sig långsamt från en sida av vägen till den andra. Jag tror att det var bra att ingen häst var i närheten. Den kunde blivit orolig, hästen alltså :). Jag har ett barndomsminne av en häst som blev helt galen och skenade av en mindre vattenpöl så man vet inte vad en orm kan orsaka.
Vi vandrade vidare i höstlig skog på små stigar eller tvärsöver landskapet med kompassen i hand. Det småduggade ibland men var mestadels uppehåll, skönt nog. När vi hade fikapaus kom till och med solen fram en liten stund.
Lingonen var härligt mogna men vi plockade inga utan fortsatte leta kontroller. Skogsägarna hade avverkat på många ställen så det var svårt att känna igen sig. Dessutom blev det tungvandrat med allt ris som låg kvar. Till slut kom vi i alla fall fram till vår sista kontroll för i år.
Lycka signalerar jag vid kontroll 32 och väninnan S gör likadant.
Så härligt att vi hann och lyckades finna dem alla även i år. Har man otur kan ju en regnig höst störa orienteringen men i år hade vi för det mesta fint väder och då blir det väldigt njutbart att vara i skogen. 
 
Jag avslutar med en/två söta tallar som vuxit ihop till en fin pausbänk.
Det här var i slutet på september. Även nu den 11-12 oktober har vi jättefina höstdagar. Igår hade vi städdag på stugan och solen gassade oss varma. Efter skräpplockning längs vägarna samlades vi för gofika utomhus. Styrelsen är fenomenal på att baka och jag njöt av både läckert grovt bröd med mjukost, bullar, brownies med philadelphiaost, morotskaka och lingonchoklad till mitt te. Såå läckert!
 
Idag har vi varit på golfbanan och gått nio hål, blå bana i Holmsund. Jättesköna drygt två timmar ute i frisk luft. Rundan gick sisådär, men det var i alla fall härligt att vara ute. Hoppas ni också kan njuta av fina höstdagar!