Barbro S

Restaurang Älvtået i kulturlandskap
Efter en skön dag med trädgårdsarbete här hemma, ogräsrensning och gräsklipp i litet format, samt lite bärplock nära, så unnar jag mig en stund vid bloggen min ikväll. Det är dags att så småningom beta av de utflykter och fester jag inte hunnit visa tidigare. Utan inbördes ordning kommer de så sakteliga.
 
Jag börjar med den andra augusti då vi i UMeGänget hade en cykelutflykt till nya restaurang Älvtået. Den ligger så fint vid gamla Häradsvägen som går genom kulturlandskapet nedanför Grubbe/Västerhiske. Jag tog bilen då jag då bodde i stugan och en cykeltur på 1,5 mil kändes för lång. Dessutom skulle jag ju golfa efteråt så bilen behövdes. Jag parkerade vid en byggarbetsplats i närheten och promenerade ner till restaurangen.
Vackert är det med ängarna runt omkring. Det har länge funnits ett hot om att de skulle förstöra detta vackra stadsnära landskap med en motorväg men nu ska nog det hotet vara avvärjt, som tur är.
Huset där restaurangen nu byggts har funnits länge men matstället är alldeles nyöppnat i sommar. Jag var först på plats och fixade ett /två bord åt oss strax innan de andra sex anlände per cykel. Vi gick in och beställde diverse godsaker och slog oss ned utomhus.
Kära väninnan hade precis som många andra beställt rabarberkakan. Men jag var hungrig och tog en macka med lax. Här serveras en likadan men inte till mig utan till H som ni inte får se, tyvärr.
Lite kan ni ana hans närvaro här till vänster där ni ser mig och S skratta gott åt O som lånat kameran och fotar för fullt.
Härligt fräscha blomsterarrangemang omgav oss.
Sommarvärmen hade inte riktigt kommit efter den långa, kalla och blöta inledningen på sommaren men skyddade av husen mådde vi riktigt gott utan att frysa. Alldeles vindstilla var skönt den dagen, senare blev det nog för varmt.
 
En av gänget visste att ladan bredvid var riktigt gammal så jag måste förstås föreviga den på bild. I närheten fanns en informationstavla om bostället Gran där bl.a. landshövdingar bott, men tyvärr nämdes inget om hur gammal denna lada skulle vara så jag vet inte.
Jag gick ned till älven för jag hörde sjöfåglar låta men väl där såg jag inga andra än måsar. Däremot la jag märke till vilket högt vattenstånd Umeälven hade. Snösmältningen i fjällen kom igång så sent i år.
På vägen tillbaka till min bil njöt jag av det vackra landskapet som får förbli orört.
Svensk sommarbild, eller hur? Umeå fick sina stadsrättigheter 1622 av Gustav II Adolf men före det var tanken att staden skulle anläggas i Backenområdet dit denna lilla väg går. Så Häradsvägen har anor tillbaka till 1500-talet. Den tanken svindlar, för mig i alla fall. Här har jag cyklat massor av gånger i min ungdom bara för att få en cykeltur, eller för att hälsa på brorsan som då levde och bodde på Backen, just på Häradsvägen 12, faktiskt, men det var/är ett villaområde. Här trivs jag och många fler som promenerar, joggar, cyklar eller bara är. Positivt är denna trevliga nya restaurang som öppnat i år och säkert lockar fler att upptäcka så fint här är.
 
Molnen täcker nu himlen men jag hoppas det blir uppehåll ett tag till då vi i morgon har tänkt oss ut i skogen för att leta svamp. I går var vi på orientering i Nydalaområdet och fann tio kontroller relativt lätt även om vi fick klättra och kliva över stock och sten en hel del. Dessutom fann vi ett alldeles ljuvligt hallonställe som vi inte kunde låta vara :).
 
En trevlig fortsättning på veckan önskar jag er.
 
 
 
 
 
#1 - Lena i Wales

Så underbara Sverigebilder! Kan inte bli bättre!
Tack!