konstbarbro

Utställningen, tredje och sista delen

Kategori: Konst

"The world was flat" heter utställningen som innehåller en mängd varierande verk av många olika konstnärer i samtiden. Världen var platt,  nu är den rund och den kommer att bli ett hologram, sägs det i programmet. En fjärde dimension ska vi försöka föreställa oss och det är inte tiden, som många föreslår. Enligt guiden är det ungefär att se insidan av en människa också, alltså samtidigt med utsidan?? Ja, det kanske vore kul!
 
Bordet med tingen i förra inlägget ingick också och även denna fina möbel med kartor i.
Däremot begrep jag inte hur ljusbordet skulle användas och ingen av vännerna som var med heller. Mattan på golvet med sitt speciella kubtrappemönster känner jag igen från framsidan av min fysikbok på högstadiet. Den kallas Neckers kub och går åt olika håll beroende från vilken vinkel man betraktar den. Lite spännande att gå på de trapporna om man nu hade kunnat det :).
Konstnären heter Rometti Costales och verket består av keramikplattor och vulkanstenar. Betrakta och förundras!
 
Rolig är Jeppe Heins "Roterande spegelobjekt" som jag fotograferar länge vid.
Jag och M från gänget och nedan jag och S som ni säkert känner igen från fler blogginlägg.
Häftig är också detta konstverk som ska föreställa kartor över två städer, Mexico city och Paris utskurna ur  6 månader gamla philodendronblad.
Det här är Paris, tror jag. Konstnären heter Benoit Pype. Jag har haft en philodendron när jag bodde på Teg för massor av år sen. Då, på 70-talet, var det så modernt att möblera med gröna växter och det har ju kommit tillbaka numera. Men idag har jag mera tantblommor, sådana som blommar :). Och så några kaktusar också.
 
Nästa konstverk vet jag inget om men tyckte det var fint.
Jag lyckas inte hitta igen det i programmet, möjligtvis kan det vara något som är lånat från Berlins medicinhistoriska muséum och är resonatorer, vad nu det är?
 
En fin mobil av flygande frön inte helt lätt att fotografera, av Francois Bucher/Lina Lopez
Fin att titta på i alla fall.
 
Vi avslutade med att sätta på oss VR-glasögon och glida omkring i en virtuell verklighet. Där var det kö så vi som ville kolla fick vänta ett tag. Det var roligt att se på andra som gick planlöst omkring med en apparat för ögonen. Här är det jag som gör det. Konstverket heter "Fantom" av Daniel Steegman Managrané.
Man kom in i en djungelliknande värld men inte alls grön utan vit/silverfärgade träd och växter utan någon fast kropp. Ingen botten fanns heller utan där var bara djup åt alla håll. Jag kände mig lite yr efter en stund.
Väninnan famlar men har ganska kul, ser det ut som. Barnen verkade ha lättast för att röra sig i världen utan fasta föremål och det är nog inte så konstigt då de är minst fästa vid materien, tror jag.
 
Ännu en spännande utställning på Bildmuséet. Nu har jag varit på flera sådana där vi betraktare får delta och ha roligt. Nästan så att jag längtar efter en vanlig med färgstarka stora oljemålningar att försjunka i. Då måste jag nog fara till Louisiana där jag aldrig har varit eller besöka något mer traditionellt museum.
 
En stilla vecka då molnen täcker solen, då enstaka plusgrader tinar snön samtidigt som det har fallit en hel del nya flingor. Ett impulsbesök på nya IKEA som invigdes på Söderslätt utanför Umeå den 26 februari blev det i måndags då en väninna ville ha sällskap dit. Vi åt deras brunch för bara 69 kr, 49 om man ville bli medlem i IKEA family. Det iddes inte jag då det blir ytterligare ett kort att hålla reda på. Mer än värmeljus köpte jag inte. Väldigt billiga förstås. Nu återstår att se om de är bättre än andra jag har prövat.
 
Hoppas solen kommer åter i morgon som de lovat. Ha en trevlig vecka!
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: