Barbro S

Prag, tredje dagen
Fast jag känner mig stressad vill jag avsluta bloggandet om Pragresan i våras. Relativt nära vårt hotell var det en daglig marknad som vi aldrig hunnit besöka och även nu gick vi bara förbi efter att ha blivit frestade av dessa läckerheter.
Vår tredje dag valde vi att vandra på egen hand mot ett större parkområde för att leta en fin kyrka vi sett i vår guidebok. På vägen såg vi ett vackert dekorerat hus.
Visst ser ni att det står PRAHA runt fönstren? Solen sken skönt denna majdag och temperaturen närmade sig +26°, mycket behagligt. Vi kom till Nationalteatern, en byggnad med mycket guld på taket som vi sett tidigare från andra sidan floden. 
Framför den fascinerades vi av denna staty eller vad man nu ska kalla den. En variant på Gustav Klimts "Damen i guld". Om den nu heter så, ett porträtt på en dam som hette Adele ...
När vi kom närmare såg vi att hon var gjord av stickade och virkade lappar. Kul! Fina takdekorationer också på framsidan mot floden Vltava.
En tredje bro gick vi då över. Där var tyvärr ganska mycket trafik men fina dekorationer på olika "Arbetets hjältar".
Utsikt mot Karlsbron hade även därifrån.
När vi kom över på andra sidan, Mala Strana, Lillsidan, passerade vi några korsningar innan vi kom fram till grönområdet "Petrin Hill". En lite läbbig skulptur fångade vår uppmärksamhet.
Kommunismens offer eller något i den stilen var dess namn och männen ser ju verkligen skadade och lidande ut. Jaha, nu var vi nära Petrin Hill men var skulle vi gå?? Någon bra informationstavla fann vi inte utan chansade att hålla till vänster och följa en bred stig mot en vacker byggnad.
Härlig gräsmatta får mig att bli lite lyrisk. Kinsky Palace hette stället och där fick vi lite råd hur vi skulle gå vidare.
 
Först hälsade vi på en fin dam vid gaveln.
Rofylld bland blommorna. Sen blev det av att vandra uppåt på slingrande stigar utan skyltar om åt vilket håll vi skulle gå när stigen delade sig. En and måste jag förstås fotografera på vägen upp.
Många mötte vi, människor alltså, inte änder, som vi frågade om vägen men ingen kände till St Michaels Kyrka, så vi chansade och gick lite hit och dit. Så småningom mötte vi en propert klädd man som såg ut som en offentligt anställd tjänsteman. Han borde väl veta....Nehej, han var totalt helvirrig och hänvisade hela tiden till St Nicolaus Kyrka som låg långt därifrån. Två fanns det också som vi turister borde besöka, sa han, men att vi önskade se St Mikaels Kyrka brydde han sig inte om utan fortsatte upprepa den andra kyrkans namn tills vi vände och gick ifrån honom. Suck!!
 
Till slut fick vi kontakt med ett tyskt par som pekade neråt och se, där dök den upp, den fina lilla träkyrkan.
Dold bland grönskan framträdde den till sist med sin alldeles speciella byggnadsstil. Jättefin! Jag stannar inte upp och berättar mer om den då jag försöker hinna med hela dagen på ett enda blogginlägg nu då jag alldeles strax ska ut och resa igen.
 
Efter denna efterlängtade miljö var det skönt att gå nerför de slingrande stigarna till ett mysigt utecafé vid palatset för dryck och glass. Vi vandrade tillbaka till staden och floden där många trampade båtar denna fina sommardag.
Vad tycks om båtbilen? Läcker, eller hur? Förstår ni vilken mysig stad Prag är? Tänk om vi haft många dagar att spendera där. Då hade vi kanske unnat oss en picknick på ön och kanske en tramptur på floden :).
 
Istället vandrar vi vidare längs floden, passerar en park full av ungdomar och roliga skulpturer. En jättebaby ville många fotografera sig vid.
Vet inte om de gula pingvinerna räknas som konst men söta var de i alla fall.
Vi såg sladdar så de lyser säkert när det blir mörkt.
 
En mysig restaurang gick vi förbi på vår väg mot Vojanovy Garden.
Det blev faktiskt så att vi åt vår sista lunch där, tonfisksallad med en god öl till. Det var som att Prag krävde öl till maten. Mina försök till andra drycker gick inget vidare och en kall öl en varm dag smakar väldigt gott.
 
I den stora trädgården vilade mindre fräscha män på parkbänkar men de gjorde inte oss något utan vi gick vidare mot de skrik vi hörde. Som tur är kände jag igen påfåglarnas läten för det var just dem vi ville se.
Många var de som låg på gräsmattan eller satt i träden med sina magnifika stjärtfjädrar hängande. Tyvärr fick vi inte se någon med dem uppspärrade, men var ändå så nöjda.
En snygging satte sig på broräcket också.
 
Efter lunchen strosade vi tillbaka över Karlsbron och då var floden full av sommarlata människor på trampbåtfärd.
Den 18 maj 2017 var en fin dag som synes. Efter någon timmes vila hann jag besöka marknaden vid hotellet där jag köpte lite souvenirer till mina kattvakter och ett par fina konsthantverkörhängen till mig själv. Tyvärr har jag redan tappat det ena.
 
Vi gick ut igen efter 19. Då var det fortfarande +25°. Helt underbart. Vi satte oss med utsikt över torget där diverse gatukonstnärer härjade, bl.a. en svensk med otrolig energi och svada som engagerade folk att hjälpa honom upp på en mysko konstruktion med bl.a. en mikrougn högt upp. Det såg ganska farligt ut men till sist kom han upp efter mycket pladder och vandrande runt i den omgivande ringen av intresserade människor. Nog fick han jobba för de slantar han sen fick i sin keps. Inte direkt någon stor konst men roligt att se. 
 
Vi satt lugnt och drack en Aperol Sprits, sen grekisk sallad och mineralvatten!! Men vi måste ju bara smaka en Trdlo. Överallt fanns dessa stånd med läckra bakverk kallade trdl eller trdlo. Enligt guiden var de inte någon tjeckisk specialitet utan en ungersk, men vi hade i alla fall aldrig sett något liknande. Långt ned i ett tidigare inlägg om Prag hittar ni en bild över ett trdlostånd.
 
Till slut unnade jag mig en med chokladkräm inuti och den var jättegod. De såldes också med grädde eller glass och sylt till men så mycket orkade jag inte denna varma kväll. Just nu har jag ingen bild men kanhända min väninna har en så att jag kan fylla på med senare. Här kommer den :
 
Ha en skön helg! Solen har faktiskt lyst idag när jag stressar på för att hinna fixa allt innan resan :).
 
 
#1 - Lena i Wales

Härligt att du tog dig tid till att ge oss mer bilder och text från Prag!
Tror att du,liksom jag, är förtjust i statyer!
Önskar dej en fin dag!