Barbro S

Lissabon första utflykten
Efter besöket på turistbyrån letade vi oss fram till den berömda spårvagn 28 som det tydligen stod om i allas guideböcker eftersom kön till hållplatsen ringlade sig lång. 
Här är en som väntar på att få köra fram. Ägarna till många tuc-tucs försökte få oss väntande att ge upp och istället åka med dem upp till borgen Sao Jorge, men de flesta av oss stod tappert kvar.
En del av tuctucarna var blomsterprydda och de verkade ha kvinnlig chaufför, enligt vad jag såg.
 
Början av kön var som tur i skugga då solen gassade hett. Jag köpte mig en mugg med fräscha frukter i bitar, speciellt ananasen smakade läckert. Lite extra vätska fick man också i sig på köpet. När vi äntligen efter ca en timmes väntan fick stiga på spårvagnen var vi förväntansfulla att se vad denna färd skulle bjuda på.
Visst var det en fin gammal spårvagn med härlig träinredning men det var ju alla andra spårvagnar också. Snacka om att lura turister. Det var en alldeles vanlig tur som stannade vid många olika hållplatser där smartare, troligtvis mer bekanta med staden, klev på utan att alls ha stått i kö. Ett läckert hus med runt hörn fotograferade jag när vagnen saktade in, annars skakade den ganska mycket.
I övrigt var det inga speciella scenerier längs vägen, som kändes onödigt lång när jag tittade på kartan. Vi verkade ha hamnat på "mjölkbussen" turen som tog flera ytterområden. 
Fina mosaiker fanns det gott om men ofta lite slitet och smutsigt som den här fasaden. Även porten kunde ha varit jättefin, men man kanske inte har råd att fixa till utsidan, tänker jag. Till slut kom vi till en utkiksplats som vi gissade var vår slutstation och gick av. Helt lätt var det inte att uppfatta förarens ord när han ropade upp hållplatsens namn men vi lyckades gå av innan spårvagnen vände neråt igen. Så snopet om vi bara hade åkt runt 😊.
 
Largos das portas do sol var namnet på utsiktsplatsen som bjöd på fina vyer över Lissabon.
Panteo National kan vara det bulliga tornet vi ser till höger om palmen. Så här i efterhand vore det kanske bättre att ha tagit en rundtur med röda bussar, sådana som snurrar i staden hela tiden, där man kan stiga av var man vill och får info i hörlurar på engelska. Men det gick egentligen ingen nöd på oss så här heller.
Här uppe hörde vi den första svenska kommentarer från en ung skånsk kille. "Är ni svenskar", sa han och vi svarade ja, mer var det inte :). Turister var det däremot gott om, men inte just nordiska där vi var.
Åt andra hållet lite enklare hus, lite mer slitet. Efter dessa olika vyer över staden promenerade vi en liten bit och kom till Santa Lucia-kyrkan...
...med en fin blomsterpark runt omkring.
Fram med kartan för att hitta till borgen Sao Jorge och så började vi en delvis mödosam vandring uppåt.
Som jag här tittar ner på. Att den var jobbig berodde nog på att det var rejält varmt och att vi började bli hungriga. Här är i alla fall ett delmål, den fina porten.
Vi betalade entré och gick in i borgområdet Bairro de Castelo. Även där bjöds på hänförande utsikt över Lissabons olika delar. Nedan tror jag att vi ser området Alfama och Nationalmuseét.
Om jag zoomar in ser man också långt där borta Kristusstatyn, Cristo  Rei, en 28 m hög staty på en 82 m hög sockel.
Den invigdes 1959 och är inspirerad av den mer kända som finns i Rio de Janeiro.
Vi vandrade sakta runt borgområdet i skön trädskugga.
Längs muren fanns kanoner med jämna mellanrum. Väninnan S valde att synas vid en av dem.
Termometern var nu uppe i minst 30° i skuggan så vi sökte oss in till en skuggigare plats men först en vy över vår del av staden, alltså där vårt hotell låg.
Vi bodde i området Baixa, också benämnt Rossio. Inte långt från våra gator låg ruinen som ni ser i mitten. Klostret och kyrkan Igreja do Carmo från 1300-talet vars tak rasade och dödade församlingen på allhelgonadagen 1755, läser jag i guideboken, inrymmer nu ett arkeologiskt museum.
 
Nästa inlägg möter ni oss i skön skugga på en medeltida restaurang. Ute här i Umeå är nu marken vit efter virvlande snöfall igår och idag. Det är nu ikväll - 3° så än ligger det kvar men mitt på dagen har solen värmt till någon plusgrad så långvarigt tror jag inte det blir.
 
Ha en skön helg!