Barbro S

Höstljus
Igår invigdes Umeås årliga ljusfestival som lyser upp novemberstaden tills advent- och julljus tar över. Vi var några tappra vänner som gick runt bland ljusinstallationerna i drygt 1,5 timme med eller utan paraply i strilande/hällande regn. Vi var med och skapade en installation genom att kasta små olikfärgade ledlampor med magnet på en siloliknande byggnad vid Värmeverket. Gissa vad den kallades? Jo, Kasta Höstljus, mycket passande namn.

Sen beundrade vi eller fascinerades av verket Sträck högst upp på ett gammalt stenhus på Nygatan där ben hängde och dinglade som på ett klädstreck. Ben i ljus, alltså, inte så lätt att beskriva. Titta själv om du har möjlighet.

Väldigt vacker var isskulpturen Rovice gjord av glasklar is från Jukkasjärvi (där ishotellet finns) som belystes med olika färger. Lena tog en bild med mobilen.


Tråkigt är att just nu är november väldigt varm (+5-6 grader) och idag dessutom sol, samt att både vuxna och barn verkade ha stort behov av att röra vid skulpturen, allt tillsammans gör ju att den tinar fortare. Men nu är den i alla fall förevigad på min blogg.

För några dagar sen var jag på orkidéutställning på Blomsterlandet med föredrag och bildvisning om växtletande på ön Palau, tidigare helt okänd för mig. Öbeskrivningen var intressant men inte fick vi se så många orkidéer växa där. "Den här har blommat ut, den här blommar inte just nu och här fanns det inga porslinsblommor" var återkommande kommentarer av föreläsaren. Varför stoppade han inte in bilder på dessa blommor tagna vid annat tillfälle? Det hade uppskattats av många, tror jag. Butiken var ändå fylld av orkidéer så vi blev mätta av deras färgrikedom och prakt. 

Den mest lättskötta hette Dendrobium, sa han (ser nu att i broschyren står det att Phalaenopsis är mest lättskött!?) så den köpte jag. Jag har aldrig lyckats få en orkidé att blomma om, men nu..



Med hem följde också ett litet blomarrangemang som ska stå i 2-3 veckor, hann inte fråga om dess namn.


Nu lockar solen och plusgraderna så först blir det skogsbesök med katterna, sen får vi se och så prova på bowling i eftermiddag med vännerna. Önskar er alla en fin helg.