Barbro S

Lucia och stjärnor
I lördags besökte jag Forslunda julmarknad tillsammans med New Friends (sju denna dag också) några km utanför stan. Jag iddes inte ta med kameran då kylan skulle bitit i fingertopparna i -14°, men när jag kom hem förevigade jag en del av det fina jag köpt.

En målad sopborste har jag önskat mig länge och just detta motiv är nog inte så vanligt.

Dessutom inhandlade jag fina pärlörhängen, sockar i allehanda kulörer, en julklapp (hemligt) och en vacker stjärna i slipat glas att hänga i mitt fönster.

Kamerablixten ändrade färgen från smaragdgrön till den ovan, även om den här också är vacker. För två år sen köpte jag en liten blå ängel av samma hantverkare/designer som ännu pryder sin plats i mitt hem.

Efter att ha gått runt bland försäljarna i flera hallar och även utomhus tills det blev för kallt uppsökte vi caféet i en av skolsalarna. En affisch med insekter, skalbaggar och liknande såg jag direkt när jag kom in, men jag undvek att titta på den för att få behålla aptiten. Jättegod mjukkaka med ost och sen rinnig kladdkaka med grädde till téet, mmm. Vi diskuterade bl.a. sällskapsspel. Jag har faktiskt önskat mig några sådana i julklapp för att dels har jag redan det mesta i mitt hushåll (utom kanske en man:)) och dels lockar stillsamma inomhusnöjen denna bistra vintertid.

Inatt var det så svårt att sova av olika orsaker men det gjorde att jag var vaken vid sju och lyckades komma ihåg att slå på TV:n lagom till Luciafirandet. Jag brukar glömma det. Ute visade termometern på -20,7°. Det var så fint och stämningsfullt med ljus och skönsång i vacker kyrka. Jag experimenterade lite och lyckades få några bilder från TV:n, inte bra, men lite speciella.

Stackars Lucia som är tvungen att stå helt stilla i nästan en timme. Lite avlösning fick hon nog när trion Sonja, Shirley och Sanna sjöng några fina sånger. Darin kom sen och gav sig på Helga Natt med sin ljusa röst. Jag är så van att lyssna på starka mörka mansröster som framför den på klassiskt vis så jag hade lite svårt för Darins version men helt tokigt var det inte.

Här tågar lucian och tärnorna ut från kyrkan och den bilden blev mörk, men jag gillar att experimentera lite idag. Det kunde nästan varit ett korsstygnsbroderi, eller hur?

Medan programmet pågick gnistrade en stjärna i öster så klar på himmelen och jag såg flera månar runt den. Saturnus har månar, Jupiter likaså, annars brukar det vara Venus som lyser starkast. Är det någon som vet vilken det är, skriv gärna en kommentar?

Man kan ana de små ljusprickarna runt den större stjärnan trots oskarp bild som jag tagit med hög ISO. Jag gillar att använda den funktionen när mörkret egentligen kräver blixt för det blir en speciellt mjukhet i bilderna.

Som avslutning denna superkorta dag visar jag en konstbild från morgonens experimentlusta.

De ville faktiskt ut på balkongen en stund trots minus 20 grader.

Nu är julkrubban på plats och likaså resten av julpyntet men jag är trött som en trasa efter gårdagens utmaningar. Ska ta mig en tupplur och sen lite te eller kanske te först men då blir jag väl pigg istället...? Djupa funderingar:).
#1 - Inger Sandberg

OHH, vilken fin sopborste. Jag älskar att måla skator. Den där vore nåt för mig. Kattorna i fönstret var ju en superfin bild också. Jag skickar över några bilder på din mail.

GOD JUL från Inger S