Barbro S

Broar och bruk

Brukets dag den 3 juli i Olofsfors lockade oss vänner till en heldagsutflykt. Först åkte vi till de berömda Tallbergsbroarna (en av dem har varit med i en Gevaliareklam).

De är väldigt höga och här tittar G ned mot Öreälven som sakta glider förbi långt därnere.

Jag har inget foto över den bron utan du kan ana den som en skugga i älven.
 
Den gamla järnvägsbron är vackrast, tycker jag.

Vi promenerade ner dit för att njuta av utsikten och naturligtvis få sitta ned och äta medhavd lunch i denna vackra miljö.

I bakgrunden anas den nyaste bron.

Färden gick vidare till Nyåker där vi besökte järnvägsmuséet och fortsatte sen genom vårt vackra landskap (är det Västerbotten eller Ångermanland, tro?) till Olofsfors Bruk där det vimlade av folk och aktiviteter i museum, öppna ateljéer m.m. denna dag.

Just dessa byggnader hann vi aldrig gå in i men det är en upplevelse att bara se dem utifrån också. Byggnaden längst till höger inrymde kvarn och tvättstuga, läste jag på en skylt.

Utanför en butik med mycket vackra glas-,smideskonstverk och -bruksföremål fann jag denna vackra blomsteruppsättning.

Vi i New Friends värdesätter stort fikastunderna och efter besök i butiken samt en konstutställning med färgstarka oljemålningar så drog caféet oss till sig:).

Gott fikabröd, underbar miljö, dragspelsmusik live på låg volym och så vårt härliga gäng.

Vi valde långfika och missade på så vis en guidad tur, men bruksfolket var tillmötesgående och ordnade en kortare variant för oss åtta. I bruksmuséet mötte vi vår guide. Där fanns också detta ålderdomliga skrivbord. Såsom varande gammal kontorist blev jag lite nostalgisk även om jag inte är gammal nog att ha använt denna typ av telefon.
Vi hann även med att få se stångsjärnshammaren i bruk, en mäktig stånkande maskin som krävde öronproppar eller hålla för öronen som jag och barnen gjorde.

Den var visst svår och speciell att sätta igång (visas bara en gång per år) så det var en unik upplevelse att få se hur de gjorde förr. Vi fick oss också till livs mustiga berättelser hur arbetet gick till från 1762 då bruket startades, bl.a. om det barnarbete som förekom långt in i vår tid.

Och så en vacker lada med väldigt fina portar om än inte så hela:).

Jag avslutar mitt inlägg med att visa denna blomma som växte vilt däromkring. Ingen av oss vet vad den heter men alla med trädgård ville ha den. Är det någon som känner till namnet?

Vi i New Friends var då hungriga igen och begav oss till metropolen Nordmaling där en lokal pizzeria fick ordna skrovmål och pizzor till oss Umeåbor (en från Vännäs) fast de kanske hellre hade sett färdigt fotbollsmatchen:).

#1 - E-B

inser att jag ska göra ett besök i Olofsfors! från sommarstället bara några mil.

dina foton på bron mäktiga, gillar det andra där bron skuggar sig.

#2 - Kerstin

Det är verkligen fint i Olofsfors. Jag hade helt missat att det var Brukets dag, men å andra sidan var vi på Wheels och det är ju lite svårt att vara på två ställen samtidigt. ;)

Fina bilder från Tallbergsbroarna också. Det är så vackert där, men titta ner från bron vet jag inte om jag skulle våga. Det är ju så ruskigt högt. Om jag inte minns fel så är det just den vackra järnvägsbron som var med i reklamen.

Ha en fin vecka.

#3 - Victoria

#4 - Halloj världen! /Inger

Fin blomma. Den ser ut som ringblomma men de blommar ju senare...



Fin bild på blomman också. Liksom övriga bilder! :)