Barbro S

Älven lockar.
Efter att ha publicerat lördagsvädrets gråtråkiga bilder på Fototrissen sprack solen fram på söndag eftermiddag. Jag bara måste ta en tur till älven och fotografera lite vacker natur. Det var så härligt att få cykla igen. Jag är en sån som ställer undan cykeln på vintern, ja, så fort det är halt ute och det har det varit flera gånger i oktober redan.

I alla fall gled jag iväg på min eminenta tantcykel Maraton mot staden och ned till Umeälven som visade sig från sin vackraste sida. Först stannade jag till vid Broparken och förevigade de vackra trähusen efter Storgatan.

Läckra pampiga träd i parken, vet ej om det är lindar, askar, almar eller kanske popplar. Någon som vet? Skriv gärna en kommentar om det.

På Strandpromenaden mötte jag H som jag känt sen Hotell Dragonen-tiden i början av 80-talet och hon fick ta denna bild på mig.

De flesta promenerar nere vid älven, med eller utan hund, men det finns också plats för oss långsamma cyklister. I bakgrunden Gamla Bron som jag alltid gick över just när jag arbetade som konferensvärdinna/hotellchef på Dragonen. Oj, vad denna bro har fått ta emot många problematiska jobbtankar. Huuh!! Nej, de minnena ska jag inte gå in på:).

Älvens vattens skimrar så vackert blått där den slingrar sig på sin väg mot havet.

De höga byggnaderna ni ser vid bron är byggda på gamla bryggeriets tomt. Där får man betala några miljoner för en lägenhet plus hyran som inte heller är så låg, men jag tror området är ganska populärt, inte minst för älvsutsikten. Det blir kanske inte så dyrt nu när räntorna är ganska låga, ett tag till i alla fall. Jag såg i dagens tidning att de höjts litegrann. Själv har jag inga lån längre då jag bytte en dyr bostadsrätt på Haga mot en mindre dyr på Ersboda. Faktiskt ganska skönt att vara skuldfri.

Strandpromenaden övergår i gamla Häradsvägen där det ännu finns ett stycke landsbygd så nära staden.

Som synes var vägen ganska lerig så jag fick leda cykeln korta avsnitt. Då får man njuta ännu mer av landskapets skönhet. Längst bort ser vi enda bostället längs denna väg. Det är säkert många som tänkt avundsjuka tankar om att få bo så fint till, åtminstone har jag gjort det:).

På andra sidan vägen betar hästar och bakom dem ses handelsträdgården, vars namn jag inte minns. Den har ofta funnits med i mina drömmar fast jag inte heller minns att jag ens varit där. Märkligt! Det är troligtvis barndomsminnen, att jag tidigt följt med mina föräldrar dit.

En bit längre fram står skyltar om att här har kommunen tänkt sig att en anslutning till en E-väg, Västra Länken, ska skära rakt genom landskapet med höga naturvärden. Ja, det är ett av tre förslag som håller på att utredas. Ingen av dem är riktigt bra men jag hoppas verkligen att vi slipper bro och tunnel just här.

Jag kommer fram till Backens Kyrkogård dit jag ska i helgen och tända ljus för mina kära som gått bort. Nu passerar jag bara och tar mig en bit till. Jag hälsar på i huset där min brorson och hans fru håller på att renovera och göra fint för att så småningom flytta in.

Jag vet inte hur glada de blev för tydligen får de många besök på söndagarna men jag blev i alla fall vänligt mottagen och bjuden på te och mazarin. Det var skönt för mig att få vila en stund innan jag vände kosan hemåt, för det blir totalt en cykeltur på drygt 2,2 mil. 

Jag cyklade hemåt förbi villorna på Grubbe och Grisbacka, passerade Grubbeskolan där jag gick högstadiet och kom så småningom tillbaka till Regementsbron. Jag tror faktiskt den bron är odöpt som vi säger här uppe, den slutar/börjar med en knorr men namnet Knorren togs visst inte emot. Nåväl, den leder mot gamla I20, Regementet som idag kallas Umestan av någon konstig anledning nu när där är mest företag (och en gymnasieskola) och för mig vidare till cykelbanan som med sin sega uppförslutning tar mig sista biten hem till Ersboda.

På bron över Vännäsvägen, nuvarande E12, tog jag denna bild för att himlens moln skiftade så fint i rosaviolett när solen var på väg att gå ned denna extratimmesdag.

Man ser kanten på stadsdelen Haga där jag bodde 18 år och E4:an som går över en viadukt. När vägnätet är utbyggt ska den visst bli en fin lokalgata. Då blir Hagaborna glada.