Barbro S

Härliga måndag
Måndagen var redan planerad, en dagsutflykt med tjejgänget till Tavelsjötrakten, men så tillkom lite extraarbete för de andra stugägarna ville bo i stugan några dagar. Raskt packa ihop, ge plats för deras mat i kyl o frys, deras kläder i garderoben och plocka undan egna prylar som drällde lite här och var. Eftersom besöket skulle vara mer än en natt ville jag också ta hem katterna men det fick vänta till efter utflykten.

Jag valde att ta cykeln till Hissjö, min barndoms skolby, och utanför affären invänta två bilar från stan. Vi blev totalt 8 kvinnor som är eller har varit med i New Friends. Så här såg utsikten ut från min väntplats.

Fint, eller hur, men också ganska crazy med alla plastmashmallows som pryder (?) åkrarna. Tänk om det istället varit vackra hässjor fulla med nyslaget hö. Nostalgi!

Efter någon mil ytterligare efter väg 363 kom vi till Blå Eld i Tavelsjö, en mysig trädgårdsaffär full av läckra prylar.

Vad sägs om dessa trädmonster?

Kanske inte något man vill se varje dag i sin trädgård men just denna dag gillade jag dem:). Jag fastnade för en liggande ängel/cupido i sten men kände mig inte riktigt stadd vid kassa. Det fick bli en fin blårostad vas i metall för 49 kr som nu pryder min altan fylld med prästkragar, algeriska sockblommor och en brinnande kärlek.

Ute på en brygga erbjuds vi att ta en fikapaus tillsammans med en kopia av Tavelsjöodjuret:) men vinden avskräckte.

Hungriga var vi dock så vi fortsatte till Sundlingska gården där det fanns många lunchrätter att välja bland. Några av oss valde pastan med kräftstjärtar som var kryddad med saffran. Gott, men jag saknade grönsakerna. På gården finns möjlighet till olika fritidsaktiviteter, bl.a. minigolf, men vi nöjde oss idag med en matpaus.

Nedanför gården en härlig sandstrand som nog lockat om det inte just denna måndag blåst hårt över vattnet med mellangrå moln på himlen. Jag bara måste gå ned till vattnet ändå och ut på flytbryggan.

Här ser ju himlen riktigt fin ut men det var inte så jag mindes det?

Vi åkte i alla fall vidare, eller rättare sagt tillbaka en bit innan vi svängde av till höger in på vägen mot Brännland. En liten gul byaskylt med namnet Östansjö fick oss lite senare att svänga igen till huset med den fantastiskt vackra trädgården, en liten plantskola och stora jordgubbsodlingar för oss självplockare. Först gick vi runt i trädgården och beundrade alla fina växter, både perenner och ettåringar blandade med roliga dekorationer, några säkert inköpta hos Blå Eld.

Pioner har jag inga själv men åh, så vackra de är.

Där fanns också den underbart vackra blå bergsvallmon som jag vill ha men den bilden fungerade inte att föra över till datorn. Min kamera håller nämligen på att gå sönder så enstaka bilder försvinner, tyvärr, även om jag kan se dem på kamerans display.

Värden, både boende och trädgårdsmästare, dök upp och besvarade våra frågor innan han fortsatte visningen av alla växter som är till salu. Plötsligt rann något över vägen och han blev alldeles hänförd för det är verkligen inte vanligt att få se en vessla, dessutom en vessla med en stor sork i munnen. Häftigt!

Vi fick sen smaka på smulgubbar, en korsning mellan jordgubbe och smultron.

Hyfsat goda var de men jag tycker nog att både jordgubbar och smultron smakar bättre var för sig så inte ger dessa bär någon ytterligare smaksensation.

Utsikten från växthuset är magnifik. 

Vandringen bland alla härliga perenner ökade vårt habegär och många fina växter grävdes upp för flytt hem till våra uteplatser, balkonger och kolonilotter.
Efter inköpen var det dags för jordgubbsplockning i ölkartonger. Där fanns söta Kent, Hanjong (tror de hette ung. så) med lite starkare smak och Sefyr mittemellan. Jag plockade mest av Kent:).

Här skulle jag avsluta med en härlig gruppbild framför fulla jordgubbskartonger men just den bilden vägrar datorn också ta med. Istället får ni nöja er med mig:(.

En härlig måndag som sagt och när jag återkom till stugan sken solen och termometern visade +27° i skuggan. Då var det lite tungt att samla ihop katterna och åka hem till Ersboda där det i köket också var lika varmt. Suck!

Efter gårdagens efterlängtade regn är det nu betydligt svalare utomhus men kökstemperaturen har bara sjunkit 3°. Jag vet inte än när jag ska återvända till stugan. När jag kollade yr.no ikväll visade de regn alldeles för många dagar i sträck för att det ska vara roligt att bo därute. Hoppas att den prognosen är felaktig för jag längtar redan tillbaka.