Barbro S

Stadspromenad
Igår besökte jag min vän i hans lya Öst på stan och hjälpte honom komma igång med Facebook. Det har startats en grupp ganska nyligen som heter "Du vet att du är från Umeå om du.." där tidigare och nuvarande Umeåbor minns forna tider med bilder och text. Jag gissar att de flesta som skriver och kommenterar är födda 40-60-tal men alla är välkomna.

Aktiviteten är stor och kommentarerna många. Nu har visst gruppen blivit helt öppen så du kan se vad som skrivs utan att vara medlem men du kan inte kommentera. Det är ju en av de roligare aktiviterna, att få berätta och vara med och minnas:).

Igår kväll var jag lite less och tänkte att nu kan jag låta bli gruppen ett tag men så hade någon kommenterat där jag också varit med mina ord. Då måste jag bara titta och vips hade en halvtimme gått:). Är du från Umeå tycker jag absolut du ska gå in där.

Efter att ha skapat en profil åt honom gick vi ner på stan för att äta lunch. Den låga höstsolen lyste så vackert på gamla tegelbyggnader. Här är det Mimerskolan som får fin färg av solens strålar.

Jag vet faktiskt inte om det pågår skolverksamhet där nu. Själv har jag bara gått på fotokurs en gång för länge sen så jag är inte direkt bekant med insidan.

Efter lunchen som intogs på Ronyas, buffé och pizzaslices, gick vi över torgen och ned mot kajen. Där har rivits för nya kulturhuset som ska vara klart 2014 då Umeå ska vara Kulturhuvudstad. Gammalt har försvunnit men nu syns istället nya sidor av Stora Hotellet som tidigare var dolt.

Lilla svarta hunden håller vakt och skällde som bara den när en hantverkare passerade. Därför avstod jag från att gå närmare:).

Den vägen går inte att komma ned till kajen så upp till Storgatan igen och ner längre fram, nära de kära trärosorna som än en gång debatteras flitigt, nu på ovannämnda forum. Umeälven i motljus, en vacker syn, men naturligtvis inte så här mörkt i verkligheten då klockan bara var halv tre.

Lite längre fram i gamla Trädgård i Norr som rivits fanns denna märkliga installation.

Om de läggs ned blir det trappsteg mot...Ja, vaddå? Någon som vet?

Man kan följa älven en bit mot Kyrkbron men sen blir det stopp pga fler byggen vid blivande Konstnärligt Campus. Vi vek då av upp genom Döbelns fina park där höstlöven ännu skimrar i gult.

Den vackra Scharinska villan i bakgrunden lyser härligt rosa. Där lär finnas en thailändsk restaurang som jag inte har besökt. Det måste bli av någon gång för jag har hört gott om den.

Jag avslutar med ännu en bild på höstfärgade växter.

Jag trodde först det var lönnlöv som ramlat ned och bildat en fin kulle men det är ju en helt annan växt, ser jag nu.

Snart ska vi iväg och tända ljus på gravarna vilket är en tradition jag tycker om. Det blir så fint på stadens alla kyrkogårdar när ljusen översvämmar gravplatserna. Det ska absolut vara levande ljus, inte dessa hysteriskt blinkande batteriljus. Jag köpte mig en ny lykta igår för ofta är det regn, snöblandat eller till och med snö denna Alla Helgons afton och fjolårets lykta gick sönder i vintras. I år verkar det hålla upp även om dagen är disig och grå. Gråmulen men varm, nu +8°, denna härligt vårvarma november.

Jag önskar er alla en fin ljuständarhelg.
#1 - Tina´s PicStory

nice pics!