Barbro S

Grönsaksstress

Bondens ljuvliga marknad varje lördag ännu några veckor lockar mig till stora grönsaksinköp. Som tur är hinner jag inte gå dit varje lördag och shoppa loss, men förra veckan var jag där. Då kom jag hem med broccoli, gröna bönor (haricot verts på franska:)), sallad, rödbetor, morötter, mangold, tomater, sockerärtor samt getost och Hagabröds läckra minipizzor med sting i. Dessutom hann jag smaka på trattkantarellsoppan, nu utökad med rotselleri sen ifjol, en halv svamptoast och så favoriten Kvarkenmackan med stekt strömming, cole slaw, rödlök och tunnbröd virad som en strut runt. Mmm, jättegott alltihop.

Sen ska man ta hand om allt och hinna med att äta upp grönsakerna innan de blir dåliga. I veckan har jag därför ätit grönsaker så jag nästan ser grönt eller om det är rött :) men nu börjar jag kunna slappna av. Broccoli och mangold har jag förvällt och lagt i frysen det mesta men jag vill  förstås helst äta allt färskt, så gott och fräscht denna tid.

Små broccolibuketter redo för kastrullen.

Dessutom har jag små gula squash, dill och persilja ur egen odling för att inte tala om de kantareller som följer med i ryggsäcken varje gång vi orienterar. Märk väl, jag klagar inte, bara utgjuter mig lite om det gröna, röda och gula överflödet.

Blommar gör det allt mindre däremot men än finns det rosor i rabatten. När jag beskar min fina ros Henry W var jag lite klumpig så en fräsch blomma föll ned. Den fick då följa med in och dofta ljuvligt i sitt lilla glas.

Jag tror det var Lillbabs som lärde mig både att lägga värmeljus och/eller blommor i en skål med vatten. Jag arbetade då på Hotell Dragonen i början av 80-talet och var i receptionen när vår gäst Lillbabs kom ned och bad om en skål till sin dåvarande kärlek Kjell, tror jag han hette, norrmannen?? Hon var alltid så rar, en jättetrevlig gäst och jag blev inspirerad av hennes omsorg.

Nu har jag äntligen vaccinerat katterna mot kattsnuva och kattpest. De gillar inte alls att gå in i burarna men var ovanligt lugna i bilen, speciellt när jag fick motorstopp strax före Ersbodarondellen. Jag, däremot, blev jättestressad inte minst över lååångkön bakom men det fanns ju en fil till så varför flöt bilarna i kön inte förbi? Jag oroade mig mer för det och viftade frenetiskt åt dem att passera samtidigt som jag försökte starta om och om igen. Till slut gick det bra och med en morrande gas körde jag vidare till veterinär Göransson på Haga. 

Där fick katterna träffa tre små hundar som inte alls var avogt inställda till katter utan bara nosade lite försiktigt på burarna. Tusse och Desirée var så duktiga och klagade inte alls när veterinären gav sprutorna, en åt dem var, som ger dem skydd i två eller tre år till.

Därför visar jag nu en bild på en svamp!?!?

En vacker flugsvamp som poppat upp i katternas sandtoalett på stugan. Helt oinbjuden men fin är den att skåda.

Ha en trevlig helg vare sig ni stannar inne eller går på marknad eller till skogen. Älgjakten börjar på måndag så många vill säkert passa på att plocka bär och svamp innan skjutandet börjar.

Så tänker i alla fall jag och i morgon ska jag troligen ut och leta blått och rött i skogen om vädret tillåter. Sen blir det surströmmingsfest med vänner på Haga. Jag gillar fest men kanske inte den sura strömmingen utan för min del blir det nog bara sill. Klämma kan man göra ändå :).

#1 - eon

Norrmannen i början av 80-talet hette Börre Hellum. Han var väl ungefär 20 år yngre än henne så det var en karl helt i hennes smak!

#2 - Barbro S

Kanske det :)., men jag tänkte på Kjell Kaspersen som hon gifte sig med (och fick dottern Kristin).