Barbro S

Septembersol i Kont
Efter många dagars regnande blev det igår en vacker solig dag med mestadels blå himmel, bara enstaka dimslöjor som dolde solen. Regnet återkom dock igår kväll och fortsätter med förnyad styrka idag. Vi fick i alla fall en härlig utflykt till naturreservatet Kont innan blåmolnen hopade sig.

När vi samlades på kajen halv tolv var där en mystisk tingest surrande högt uppe i luften. Jag tog åtskilliga mer eller mindre suddiga foton medan de andra spekulerade vad det kunde vara.

VK:s fotograf dök upp och vi blev informerade om vad det var. När jag berättade att jag hade en blogg ombads jag att tiga tills artikeln varit publicerad i Västerbottens Kuriren och det måste jag ju lova. Jag försökte med att min blogg kanske inte har så stor spridning men fotografen var orolig att jag skulle sabotera nyhetsvärdet och det fick mig att känna mig lite viktig:). Så därför får ni inte veta mer förrän om en dryg vecka.

Vi är 8 medlemmar ur singelföreningen New Friends i Umeå som samåker till Kont och går över klipporna till en härlig sol- och grillplats vi besökt förr. Vår förening upphör snart i sin nuvarande form men ska återuppstå i egen regi i december om allt går som det ska.
Det blåser från havet men just i den gläntan har vi lä.

Nja, helt lä är det inte för när vi gör upp eld ryker det så gruppen ovan surt lämnar sin plats. Synd för dem men vi njuter ändå fast vi också blir ganska inrökta tidvis. Ni vet hur det är, det ryker aldrig åt ett håll bara utan röken svänger hit och dit och lämnar ingen oberörd.

Här grillar jag sojakorv vilket jag tycker är jättegott numera. När jag nyss hade blivit vegetarian 1993 tyckte jag inte  om sojakorven för den smakade alldeles för likt vanlig varm korv. Någon köttsmak ville jag inte ha i munnen. Men sen några år tillbaka smakar den helt okej för mig.

Vågorna slår mot klipporna med det alldeles speciella ljudet till som gör havsnärheten så harmonisk.

Mysparet B och R njuter av stunden.

Utanför Kont passerar vackra segelbåtar och en och annan snabbgående motorbåt samt längst ut mot horisonten syntes Finlandsfärjan RG Line som mest ser ut som en godsbåt. De borde kunna ordna en finare färja för det kan vara roligt att åka över till grannstaden Vasa för shopping och nöjen som vi gjorde förr innan taxfreehandeln upphörde. Observera att det inte är det skattefria jag vill åt utan själva resan:). 

Bara en seglare fastnar på bild men visst har havet en vacker blåfärg denna dag?

Mera korvgrillning. Här är det Chorizokorvar på elden. Bra att H tog med ett grillgaller så det blir lite mindre sot. Sådan korv finns även av soja och den gillar jag också:).

Den måste dekoreras med senap och ketchup, eller hur?

När jag var liten hade vi en lokalt känd vegetarian, Å Sahlin, i vår by, Grisbackaänget, som gärna ville påverka sin omgivning. Jag minns att han försökte få mig att sluta äta korv genom att säga att senap var så onyttigt??!! Det gick jag alls inte på som 10-11-åring. Först nästan 30 år senare valde jag det vegetariska:).

Jag hade tagit med mig tubkikaren i hopp om att få se sjöfåglar på nära håll men de var alldeles för långt ut till havs. Här är det M som kikar.

Storskarv, måsar/trutar föstås, mest ungar och en rovfågel av något slag anades, men säkra kunde vi inte vara pga avståndet.

Vi lämnar Konts vackra klippor för en liten vandring mot Simphamn med sin fina strand. På vägen dit ser vi denna gigantiska myrstack full av myrig aktivitet.

H och M beundrar.
 
Även i Simphamn finns mysiga klippor att rasta vid så där blev det kaffe/te, smaka M:s goda pepparkakepaj och min egen banachokladmuffins innan vi tar den korta vägen tillbaka till våra parkerade bilar.

Några av oss kör vidare mot andra stränder men mer om det senare. Må det nu sluta regna så vi kan fortsätta ta kontroller i skogen. Vi får bara hålla på till den sista september och har 26 kontroller kvar vilket normalt blir fyra dagars orienterande om vädret är okej. Det borde vi väl hinna med. Men 10-dygnsrapporten är ingen rolig läsning på yr.no. Jag tror det var två soldagar och resten regn. Rrrruggigt:(!