Barbro S

Arkeologisk utflykt
Förra söndagen ordnade Västerbottens Museum en utflykt för att visa de arkeologiska utgrävningar som påbörjats längs Västra Länkens föreslagna dragning. Vi var ett 40-tal intresserade som klev ombord på Göstas Buss som skjutsade oss längs Vännäsvägen till en f.d. åker mittemot K-Rauta. Är ni umebor vet ni var jag menar och ni andra kanske inte behöver exakt angivelse:). 
 
Där vajade i alla fall denna fina skylt.
Två av våra guider tillika arkeologer visar på kartan och berättar om att år 1000 fKr var havsnivån ända hit upp där vi stod.

Hela nuvarande Umeå centrum låg då under vatten. Märkligt att tänka sig!
 
Så här ser en arkeologisk utgrävningsplats ut i initialskedet när traktorerna tagit bort de översta jordlagren. 

Därefter påbörjar arkeologerna finletandet med hjälp av penslar och andra redskap för att finna spår efter tidiga boplatser. På denna plats har de hittat åtskilliga kokgropar från järnåldern, 1000 eller 1700 fKr. Här ser vi en av dem i genomskärning.

Guiden berättade hur matlagningen gick till och vilka spår de fann. Vill du veta mer titta in på sidan Spår från 10000 år som de tipsade oss om.
 
Ett intressant fynd de gjort var denna kniv alt spjutspets av kvarts från järnåldern.

Ni kanske kan ana spetsen på redskapet, men jag hade viss svårighet att fotografera fyndet bland alla andra som ville samma sak:).
 
Efter ett lite för långt stopp, enligt min mening som har svårt med koncentrationen, åkte vi vidare till Klockaråkern hitanför Baggböle där den nya bron och vägen ska gå fram. Det har länge varit en potatisodling men nu vajade ljusgul kort säd i vinden i väntan på grävmaskiner och annat som ska påbörja utgrävningarna.
 
Vi gick aldrig ur bussen utan fortsatte över älven på Tegsbron till Klabbölevägen bortanför Umåker där det andra brofästet ska hamna. På den platsen hade arkeologerna funnit massor av intressanta spår att undersöka vidare, här markerat med små gula pinnar. Ser ni dem?

När hela gruppen passerat över detta område hade nog en del pinnar trampats ned fast de bad oss att vara försiktiga.
 
Äntligen blev det dags för en fikapaus. Alltid härligt att fika ute i naturen.

Guiderna fortsatte berättandet men då hörde jag inte vad som sades för jag satt för långt bort. Jag var också trött på all information så det gjorde ingenting. Istället njöt jag av te och nybakta sega hallonrutor samt gofikat som mina kompisar hade med sig:).
 
Vi avslutade med att gå längre ned i skogen mot älven och där förevisades en fångstgrop. Den såg ut som en ....grop, alltså inget som vi okunniga skulle kunna känna igen. I skogen växte massor med skägglav vilket betyder att luften är riktigt frisk och så fräsch att inandas.

Tyvärr smutsas den snart ner av alla fordon som framledes kommer att passera där när Västra Länken är klar att tas i bruk. Västra Länken som byggs för att luften inne i centrala Umeå ska blir renare och friskare, men allt har sitt pris.
 
Vi orienterar däromkring och ser att rosa och gröna pinnar har satts upp för att markera vägdragningen precis där vi brukar fika på en bergsknalle, där massor av blåbär och även kantareller brukar dyka upp på våra utflykter. Snart ett minne blott!