Barbro S

Höstavslut
Bara en veckas orientering  kvar och 19 kontroller återstår. På Umåkerskartan är vi nu färdiga efter två dagars letande denna vecka. Dag 2 bjöd på fantastiskt väder, speciellt till lunchpausen då vinden bara försvann och solen nästan stekte medan vi intog vår medhavda matsäck. Först fann vi denna X-kontroll, i en liten sumpmark mitt i ett stort område bergsknallar.
Vi trodde den skulle vara svår men kompassen förde oss nästan rätt, bara en liten vridning på huvudet till höger så var den rödvita skylten där:).
 
Alla kontroller i torsdags gick lätt att finna så vi hade gott om tid att leta svamp. Sen tidigare visste vi var de brukar dyka upp, trattkantarellerna, och det gjorde de också i år till Sofies stora lycka.
Jag har fortfarande fullt av de torkade från ifjol så jag valde att fylla min lilla bytta med blåbär och enstaka lingon istället.
Blåbären är fortfarande ljuvligt goda och så stora de är i år. Det blev blåbärspannkakor när jag kom hem.
 
Lite rolig natur, en ovanlig tallkvistboll mitt bland de vanliga träden.
Sen drog vi vidare till ett annat bergsområde där vi tidigare i år funnit gula kantareller, men de var svåra att hitta igen. Däremot fann vi nya:).
 
Visst är landskapet vackert?
En mysig grotta måste undersökas, men ingen sovande björn skrämde oss.
Jag är ganska lycklig i skogen:). Det är lättare att gå i gympadojor men efter de rikliga regnskurarna behövdes i torsdags både stövlar och regnbyxor på vissa ställen.
 
En bit gick vi under de mäktiga kraftledningarna  där höstlöven börjar skifta i årstidens olika färger.
Sen nerför bergen mot bilen. På vägen stötte vi på nya utgrävningar och markeringar där nya vägen ska gå och tyvärr förstöra delar av den fina skogen.
 
Mer som förstörs är skogen här bakom våra hus där jag och katterna trivs så bra, likaså många som rastar sina hundar, barn som leker och andra promenerande. Det ska bli ett nytt seniorboende och det kommer alldeles för nära vårt område. Jag trodde bygget skulle hamna lite längre bort mot centrum men de har valt att spara den äldre, mer parkliknande skogen och bygga närmare oss. Ett fuktigt område som fåglarna älskar att häcka i på våren tas bort det mesta av, tråkigt nog.
 
Jag protesterade tidigare när jag fick höra om planerna för ett år sen. Jag gjorde ett blogginlägg och föreslog ett annat skogsområde. De har faktiskt utrett den möjligheten men avfärdat området pga kraftiga elledningar i närheten, står det i papperen. Så mycket mer går det väl inte att göra, antar jag.  De som bor närmast ska ha ett möte till veckan har jag fått höra och där framföra sina synpunkter.
 
Trevlig helg, förresten:)!