Barbro S

Kräftpremiär
Lite sen är jag med att berätta och visa bilder men snabb i år med att ha en liten kräftfest. Redan den 2 augusti passade vi på att smaka de första. Väninnan S som varit bortrest sen i slutet på juni kom och hälsade på två dygn när vädret var som bäst i stugan min.
 
Vad är väl fyra veckor i Spanien mot en eftermiddag vid Kullasjön :)? Häftiga gröna solglasögon har hon där ni kan se både molnen i ny färg och ana min fotograferande silhuett.
Vattnet har varit fullt av paddyngel den tidiga sommaren och nu syns de färdiga lite överallt på tomten där det är lagom fuktigt. Så små att de ofta blir tillplattade helt utan att vi vet om att vi klivit på dem. Men just denna blev betydligt bättre omhändertagen. Den fick en puss (nästan i alla fall:)) och chans att utvecklas till en prins.
Nu vet jag ju inte vad den tycker om den möjligheten för vi satte snabbt ned den i vegetationen där den gömde sig i ljungen och kanske började bli något annat, vem vet!
 
Den första dagen grillade vi vegetariska hamburgare med bröd, halloumi och squash. Tyvärr är ingen av oss speciellt kunnig i grillandets konst så vi hade för mycket briketter som blev så heta att det svärtade en del av matbitarna, men gott blev det i alla fall. Det går alltid att skrapa, eller hur :)?
 
På fredag var det då dags för kräftorna. Först dekorationer och rosa mousserande i glaset.
På nästa bild ser ni delar av min krydd- och grönsaksodling för i år. 
Det mesta har gått bra förutom squashen som drabbats av mjöldagg och något annat som fick bladen att gulna. Även ruccolan får besök av en vit flygare som lägger ägg som utvecklas till gröna larver som äter upp de starksmakande salladsbladen för mig.
 
Vi började med färska svenska kräftor, fyra var som smakade milt och smälte i munnen.
Sen fortsatte vi med ett paket från frysen, ICA:s kinesiska jumbokräftor som faktiskt var jättegoda. De smakade mer än de svenska, gav mer tuggmotstånd men har förstås hårdare skal så man måste knäcka dem med kloknäppare.
Öl, snaps och visor till de läckra skaldjuren gjorde festen ännu trevligare. Solen gick sakta ned men det var varmt även i skuggan ett tag till.
 
Om drygt en vecka är det dags för nästa kräftfest, med väninnorna från Dragonen, dvs vi jobbade ihop där i början av 80-talet. Hoppas vi får lika fint väder! Det har jag inte riktigt räknat med utan jag gissar att vi nog får sitta inomhus och sörpla m.m, men vi brukar trivas ändå.