Barbro S

En sol- och baddag
En fin dag att gå tillbaka till i nuets kyliga november. Det handlar förstås om Costa Brava-resan då vi efter en intensiv dag i Barcelona valde att stanna i Tossa de Mar hela nästa dag och bara ta det lugnt. Vi tog lite sovmorgon, undersökte sen vårt hotell. Här är utsikten uppifrån poolområdet.
Min glada väninna poserar på taket. Lite svalt var det på morgonsidan så vi hade tightsen på.
Till stranden var det 200 m och där blev det snabbt varmare.
Vi valde ändå att ta en promenad upp till borgen innan vi bytte om till sol- och badkläder. 
 
Först gick vi åt andra hållet för att se vad som fanns bakom klipporna. Där var ytterligare en strand, en mindre sådan och en fin duva till min fågelfotosamling.
Om man ville kunde man ta en båttur men det undersökte vi inte närmare.
Det blev en behaglig vandring upp mot borgtoppen, vi tog det lugnt, fotograferade hejvilt och njöt av att bara vara. Lite andra människor mötte vi som också ville upp eller redan varit där och ville ned.
En dam som inte rörde sig alls var Ava Gardner som stannat för gott på denna underbara plats.
 
Utsikten över stranden blev bara bättre.
När vi kom upp till toppen fanns där en restaurang. Jag köpte ett glas läskande, färskpressad apelsinjuice. Det är nog det godaste man kan dricka en varm dag för nu började solen värma ordentligt. Det var bara att gå ned och leta sig en solstol. 
 
Men först en titt åt andra hållet.
Mer dramatisk kustlinje på den sidan.
 
Efter en stunds solande lockade vattnet på mig. Väninnan avstår så gärna men mig går det inte att hålla tillbaka.
Lite svalt vid istigandet men snart så behagligt skönt att flyta i det salta Medelhavsvattnet. När jag simmat och låg och flöt stilla kom en spansk kvinna fram, ivrigt gestikulerande, och fick mig att förstå att jag skulle vara försiktig då det fanns brännmaneter i vattnet. Små rosa rackare som jag inte såg men skrämd blev jag förstås och gick ganska snart upp ur vattnet. Så synd, annars hade jag badat mycket mer, men jag ville inte chansa. S berättade om en vän till henne som fått ordentliga ärr efter brännskador från manet i Spanien.
 
Snart var det dags för lunch och vi gick strandpromenaden tills vi fann en lämplig sådan med fin utsikt över borgen.
Dessutom en bra meny eller egentligen.... Jag sa att jag ville ha något med räkor och då trollade de fram "Gambas al ajillo", jättegoda räkor i olja med massor av vitlök. När sen några reskompisar till oss dök upp och ville ha samma sak var det slut. Vilken tur jag hade :)!
Jag har smakat det förut. Första gången var på Fuerteventura 1987 och jag blev då helt betagen i hettan och smakerna i denna enkla rätt.
 
Väninnan S valde istället friterade bläckfiskringar, "Calamares", men tyckte inte de var helt perfekta.
Hon ville sitta i solen men här är det bara håret som är vackert solbelyst. Jag föredrog skuggan då mitt vita skinn redan börjat skifta i rött efter vårt solande och i mitt fall badande.
På kvällen hade ansiktsfärgen ökat till klarrött (nästan) och vissa delar av kroppen fått mer färg än andra. Som om solskyddskrämen inte riktigt fungerat eller så hade jag svettats bort den. Med aftersun-lotion blev det i alla fall behagligt även den kvällen då vi åt vår middag i god tid. Tyvärr hade finska busslaster ockuperat matsalen och vi blev placerade bland dem då vårt gäng fortfarande var kvar på sin dagstur till Tarragona. De pratade bara finska och volymen var hög, i högsta laget, men jag tog inte på några öronproppar ändå. 
 
Jag minns inte att vi gjorde så mycket mer den kvällen. Jo, vi promenerade ut på byn och letade frimärken men ingenstans fanns de att köpa, tyvärr. Vi blev hänvisade till posten men de hade inte kvällsöppet. Å andra sidan hittade vi aldrig dit heller... Det var ändå skönt att gå runt lite på ganska folktomma gator. Mitt i turistsäsongen är det säkert en helt annan stämning där, men då bjuder inte Natura Med på några resor :). Helt förståeligt!