Barbro S

Fågelstopp i Storavan
Nu har de guidade fågelskådarturerna börjat men i söndags, när jag tänkt vara med, så försov jag mig till nio när turen började redan kl 7. Inte min morgontid direkt. Däremot var jag ute redan vid fyra då Tusse jamat sig ut fast det fortfarande var ganska mörkt. Desirée tittade så intresserat ut genom fönstret och när jag kollade såg jag räven alldeles i närheten av Tusse. Gissa om jag blev orolig! Men katten var hur lugn som helst, hoppade bara sakta upp på en stor sten och satte sig tillrätta lite hopkrupen. 
 
Jag kände ändå att jag måste kolla om han behövde hjälp så jag klädde på mig och gick ut. Fåglarna kvittrade livligt och det var skön temperatur så jag tänkte att det blir bra att åka ut på skådning senare. Men.. I alla fall var räven borta och Tusse ville inte alls komma in eller ha hjälp av mig på något sätt så jag kröp ner i sängen igen och sov, lite för länge :).
 
Därför tog jag bilen och åkte själv ut till Storavan på påskdagens kväll. Helt ensam med tubkikare stod jag där och skådade på fåglarna i våtmarken. Hur härligt som helst!
De som var möjliga att fotografera var detta fina svanpar som sakta gled fram genom vattnet. I förgrunden de lite mindre krickorna. En vacker hanfågel på nära håll med många färger i fjäderdräkten.
 
Där fanns också ett tranpar, säd- och grågäss, en enda kanadagås, bläsand, tornfalk i sin holk vid ladan, tofsvipan som låter så härligt när den flyger i olika konstformationer och den ljuvliga storspovens drill fyllde luften. För mig det riktiga sommartecknet även om det än bara är vår. 
Här har svanarna glidit iväg mot höger, snart ser jag dem inte längre.
 
Dessutom fanns de vanliga, skratt- och fiskmås, kaja, kråka, björktrast och gräsand, men även de är lite kul att spana på ibland :). Jag tror att en rovfågel cirklade där också för det var ett himla liv i luften ett tag, men jag lyckades inte se den.
Som ni ser finns det en skådarplats längre bort från vägen också, men dit har jag aldrig varit. Vårt svanpar följer med :). På bara ca 45 minuter fick jag rikligt med fågelupplevelser och stärkt åkte jag hem till "Mästarnas Mästare" som jag följer på TV.
 
Ett härligt soligt väder har vi haft ända sen påskhelgen och jag njuter verkligen att se hur det gröna sticker upp små blad i rabatterna. Blåsippan har slagit ut, första blå ormögat såg jag igår, grannens rabarber ser ut som små äpplen i gräset och kaprifolens knoppar har börjat slå ut. Ändå var det -2,4° inatt så blommorna har det inte så lätt. Mina penséer som jag satte i krukor förra veckan klarar sig utan problem. Vid entrén står dessa små krokus och de fick besök av årets första humla i förrgår. Jag gläds över alla tecken på kommande sommartid:).
Visst är de söta?
 
Hoppas ni också får njuta av det ljuvliga vädret i den härliga vårtiden.