Barbro S

Invigningsfredag
Redan i fredags den 31 januari gick jag ut för att ta lite kulturhuvudstadsårsinvigningsbilder (pust!) medan det ännu var ljust. Jag började med att besöka den omskrivna graffitimålningen på Kungsgatan. Eftersom konstnären blev antastad dagen innan så var hon ännu inte klar med sitt konstverk. Kanske tur jag tog fotot då med tanke på vad som hände när hon var färdig.
Jag tycker det är en fin målning och ingen hade väl reagerat speciellt om det inte skrivits i tidningarna att den föreställde en vagina. Inte var det då det första jag tänkte på, mer bara en abstrakt målning. Men nu reagerade tyvärr en del negativt. Hon jobbade vidare med bilden men när den var färdig (i mitt tycke) så lät hon en medarbetare ge sig på målningens mitt (öppningen) med en hacka och förstöra i symboliskt syfte. Då blev också jag negativ. Det var väl onödigt! Jaja, konstnärlig frihet !!
 
Nästa nyhet i stadsbilden är den färdigställda snöborgen på Renmarkstorget.
Lite folk på fredag eftermiddag, tjockt med både barn och vuxna besökare nästa dag. En ingångsport finns på baksidan.
På torget höll de på att bygga en samisk samlingsplats, men bilder därifrån blir i kvällsljus. Istället drog jag mig ner mot älven och Rådhusparken där en storbildsskärm visade vad som komma skulle.
Till höger ser man Kulturväven som ska invigas i höst. Redan nu är terassen färdig och ska användas i helgen. Jag tycker det ser ut som en lyxkryssare som strandat vid älven. Vad tycker du?
På älven pågick bygget av scenen, ett symboliskt sameviste, med massor av strålkastare som ska lysa upp lördagens show..
Fina hus på Tegssidan.  Lite senare på em såg scenen mer magisk ut.
 Till vänster blev den vackra gamla brandstationstornet blåbelyst.
Nu huserar där Medborgarskolan men förr , före min tid, bekämpade man alltså bränder därifrån. Om man vänder sig ett kvarts varv till till vänster ser man Rådhusets baksida, eller framsida. Därom tvista de lärde.
Restaurang Rex har byggt upp en isbar med bord ute för de icke frusna. Närmast en installation med ett isstycke som sakta smälter av småsprutande eld.
Jag associerar till ett snurrande kebabspett men inte fullt så ätbart :). 
 
Sådana här ispelare med eld inuti stod lite överallt i stan. Man tänkte faktiskt inte på att gatubelysningen var släckt och att det var andra ljuskällor denna helg.
På torget en ring av renhorn med min vän i mitten.
Nya gallerian Utopia i bakgrunden. Sakta förändras stadsbilden i min stad, Umeå. Lite spännande är det allt, även om jag är väldigt negativ till badhusets placering. Det borde få vara utanför centrum.
 
Vi behövde äta och letade oss till Bishop Arms, senare Invito men båda var fullbokade. Då gick vi lite längre bort från centrum,  ända (!) till Lottas där det också såg fullt ut, men bord nr 2 blev ledigt och rymde oss två:). God mat har de där och jag beställde ett fiskspett med jättegod chilimajonäs till. Vännen valde schnitzel och den var stoor!
Efter denna välbehövliga promenadpaus och värmestund gick vi ut till isskulpturerna på Rådhusesplanaden.
En del av den här i annan belysning visade jag i mitt Fototrissinlägg. Nedan har jag tagit samma motiv med blixt.
Arbete pågick fortfarande på fredagskvällen. Lagom med folk var ute och rekade och stämningen var även då god och lite förväntansfull inför storinvigningen på lördagskvällen, som jag redan berättat om här.
 
Jag avslutar med symbolen för Umeås Kulturhuvudstadsår.
Ja, mycket blev det om förra helgen. Ikväll blir det yoga, i morgon ska jag träffa väninnan som varit bortrest länge och på lördag blir det hotellfrukost med vännerna i UMeGänget. Trevligt men en betydligt lugnare helg, framförallt i fotohänseende. Jo, jag ska vara kattvakt åt en grannes två innekatter också :).
 
Ha en trevlig helg ni också!