Barbro S

Bäcksjöutflykt
Det är så mycket annat som är roligare än att blogga numera. I måndags besökte jag stugan, simmade två gånger, vattnade och tittade till alla mina blommor ute och inne, fick besök av vännen till matjesillunch och pysslade på lite allmänt. Jo, blåbär plockade jag också, sen ca 6 dl hallon här hemma, vilket är vad jag plockar numera mest varje dag en eller två gånger. Mycket hallon blir det :).
Spindelnät är svåra att fotografera men jag försöker ändå.
 
Igår gjorde jag stan med vännen. Sista supervädersdagen tror vi med minst +24. Då besökte vi restaurangbåten Sjöbris, åt paella till lunch med ett glas vin till (öl till min partner) i skuggan. Strosade sen längs älven, såg matvagnarna på s.k. Skeppsbron. Kajen är ett mycket bättre namn, men någon har bestämt att platsen ska få ett nytt namn. Jag tänkte prova en italiensk mjukglass men den såg ut som den vanliga svenska så det blev inget.
Bilden hör inte hit, är tagen för flera veckor sen då min perenn som jag glömt namnet på blommade som bäst, med insektsbesök därtill.
 
Efter några timmar i solen promenerandes mest längs älven slog vi oss ned på Bishop Arms uteservering där jag istället beställde deras passionsfruktsorbet med en läskande Pasoadrink till. Massor av folk passerar där och det är riktigt roligt att iaktta alla olika stilar. Ett par bekanta stannade också och pratade bort en stund. När solen började gå ned bakom blågröna Stig Lindbergskulpturen var det dags att gå hem, nöjd med att ha hunnit med staden denna sommar också. Stugnörd som jag blivit, älskar skogen och sjön därute så jag knappt kan slita mig därifrån :).
 
Idag då de lovat regn skyndade vi oss ut i skogen för att orientera, väninnan S och jag. Varmt var det men mest mulet och bara små stänk emellanåt, alltså en riktigt bra skogsluffardag. Tre gula torra kantareller fann vi och en massa fårticka som jag låter väninnan ta alla av, förutom de kontroller vi letade efter.
Dessa fann jag i lördags, lite torra de också av värmen den senaste tiden.
 
Först vid den sista svårfunna kontrollen i oländig terräng tvärmörknade himlen av lilablå hotfulla moln men inte ens då blev vi blöta. Inte förrän jag kommit hem och plockat någon deciliter hallon började det regna rejält. Då regnjacka på tills muggen var full. Efter det är det skönt att vara inomhus ikväll trots att det redan slutat regna.
 
Bäcksjön då, undrar ni kanske. Jo, i söndags var det utflyktsdags med UMeGänget, vänskapsklubben jag är med i sen flera år. Vi var sju  personer som bilade till Bäcksjöns norra sida där vi delade fin strand med två barnfamiljer. Ingen trängsel alls med andra ord.
Lite väl mycket vass i vattnet men stråna är fina. Jag försökte mig på att bada men vassen, stenarna på botten längre ut och att det var alldeles för långgrunt gjorde simturen mindre kul. Det gick bra att gå på botten i alla fall.
Motljus är bra för då syns lagom mycket av mig i bikini :). Ändå vågar jag mig på ännu en bild i badet.
Inte så skönt när tunna vasstrån slingrar sig kring benen när jag försökte simma en stund. Tacka vet jag ljuvliga lättsimmade Kullasjön.
 
Ett fint litet utedass prydde sin plats. På handtaget hängde en jättefin babyhatt som någon liten glömt.
Här är de fem av oss som är okej med att finnas på bild i bloggen min (och på Facebook). Bara jag som ler, bara jag som är kvinna - har det med varandra att göra, tro?
Vi åt vår medhavda matsäck och njöt i sol och skugga med sydvästlig pålandsvind och skönt vågskvalp mot stranden. Senare tog vi en promenad längs lilla stigen som går runt hela sjön. Någon gång hoppas jag på att orka gå hela vägen. Nu blev det blåbären som hejdade oss. Alla (nästan) böjde sig ned för att plocka i medhavt kärl eller stoppa direkt i munnen.
E i fint sommarskägg avvaktar!
 
Härliga blå bär kantade sjön men blåbär är det inte utan odon som jag räknar som ett oätligt bär. 
Någon som vet ett användningsområde för dem?  Giftiga är de inte i alla fall om jag minns rätt, men vita och smaklösa inuti.
 
På vägen tillbaka till bilen fann jag en (1) kantarell som någon tappat. Det betyder att de i skogen finns att plocka men trots en liten utvikare fann vi inga.
 
Så sakteliga börjar jag finna mig tillrätta i min egen lägenhet efter drygt två månader i stugan vår. Tvättkorgen är nu tom men strykhögen är rejält tilltagen. Jag skulle vilja göra lite fint utomhus på min altan, köpa nya höstblommor och pynta, men det står inte högst upp på prioriteringslistan än. Jag har ingen riktig sådan, bara en tänkt.
 
Mer regn behöver vi  och kanske det kommer på fredag säger SMHI på tv, men på kartan såg det ut som att Umeå inte skulle få många droppar. Bara vänta och se. En härlig sensommar fick vi i alla fall med ljuvligt skön temperatur.
 
Ha det så gott, kära läsare. Nu ska jag förhoppningsvis bli lite mer regelbunden här.