Barbro S

Juli slut
Nu börjar den sista sommarmånaden vilket känns lite vemodigt, men än är mycket sommar kvar. Igår, den 31 juli, började med att jag optimistisk tog bilen till åkerbärsstället sen 1984. Så vått som det var igår har det aldrig varit och många var inte bären jag fann. Jag klafsade runt med stövlarna ett tag värjande mig för myggen då jag glömt myggmedlet hemma. 1 dl åkerbär blev den skörden. Jag åkte då vidare till ett gammalt ställe i Obbolatrakten där jag fann ytterligare 0,5 dl bär. Drygt fem mil och 1,5 dl åkerbär. Snacka om dyrbar skörd!
De doftar i alla fall underbart gott!
 
Solen tog sig fram mer och mer så jag gick en liten runda på tomten med kameran. Rosenskära är som jag sagt tidigare en riktig insektsmagnet.
En grön bakdel bara, men så här ser den ut i helfigur.
Vackra antenner, inte sant?
 
Som jag har kämpat med denna storvallmo som länge burit knopp men inget hände.
Knoppen såg bara så rolig ut efter regnen. Denna bild tog jag för mer än en vecka sen. När jag kom tillbaka till stugan i förrgår hade den slagit ut men också blivit illa tilltygad av häftiga regn.
När kronbladen faller bort blir den vacker igen.
 
Vid tretiden på eftermiddagen kom mina vänner B o C som jag känt sen 1974 då vi alla tre bodde på Teg och två av oss arbetade på Esso Motor Hotel, den tredje hade en syster som arbetade där.
Jag bjöd på Aperol Spritser och de bjöd på tilltugg, jättegoda smördegsrullar med pesto, små spett med melon, fetaost och mynta samt västerbottensostbräck. Åh, jag är hungrig nu när jag skriver detta och blir så sugen!! Solen sken och det var riktigt skönt ute, men de blå molnen hopade sig långsamt. Lagom till huvudrätten var det dags att sätta sig i uterummet då regnet blev riktigt häftigt och ovanligt långvarigt för att vara en skur.
Intressanta samtal om allt möjligt i drygt fem timmar. Efteråt undrar jag alltid vad vi har pratat om men roligt är det. 
 
Jag blev tydligen väldigt glad av att få servera vin till min pastasallad med varmrökt lax, squash och massor av andra goda grönsaker.
Vinet, Stoneleigh, har jag smakat en gång förut och det är riktigt gott, fruktigt med lång smak.
 
Regnet upphörde så småningom och vi tog en promenad längs stugvägen innan det var dags för efterrätt, blåbärssmulpaj med vit choklad och vaniljglass till. Ett nytt recept jag provade som smakade bra. En jättetrevlig kväll som helhet. Vi träffas inte ofta, 3-4 ggr/år kanske men det är så roligt att fortsätta hålla kontakten efter alla dessa år.
 
Kvällarna blir allt mörkare men igår dök den upp igen, jättelampan som man liksom glömt de ljusa sommarnätterna.
Lite blyg hukar den bakom tallarna. Ser ni dimman över sjön redan vid 22-tiden.Vattnet är varmare än luften så det ångar.
 
Augustimånen fascinerar mig, men på bild blir bara en ljus ring, inte det härliga ostlandskapet mina ögon ser.
Lite mysko i skogen blev det senare när mörkret tagit över och molnen strimmar himlen.
Så spännande är det på himlen ibland, igår efter att jag sett Hitchcockfilmen färdigt då klockan nästan var tolv.
 
Idag, den 1 augusti, tog jag det lugnt och pysslade i trädgården. Det gillar jag verkligen, rensa bland blommor, ta bort lite ogräs, kupa jord på potatisplantorna (3 st), alltså sköta om sina växter. Inget tungt grävande och bärande av jord som i början av sommaren utan mera finlir. Nu har blåbären mognat och i år är de massor. Jag rörde mig knappt när jag plockade min halvliter. Så lite plockar jag då och då, alltid för hands. Då hinner inte ryggen stelna och benen börja krypa när man står nedböjd. 
 
Jag fick besök av änderna som letade mat kring de fina röda näckrosorna.
Lite senare fick jag ett ryck och skrapade färg på fasaden, rensade några takrännor också så jag blev smutsig. Läge att ta ett bad igen :). En dryg vecka sen sist. Ca 19-20° i vattnet. Det låter inte varmt men det var jätteskönt och jag simmade länge.
 
Nu är jag hemma en stund som ni förstår då jag inte har dator på stugan. Snart dags att återvända till mitt smultronställe på jorden.
 
Ha en skön augustihelg!
 
#1 - Lena i Wales

Oh, vad underbart det ser ut! Så fina bilder!
Åkerbär har jag aldrig plockat.
God mat, god dryck och goda vänner och dessutom på en vacker plats. Underbart!
Ha det bra!