Barbro S

Havet och bloggbok
Min blogg startade jag för lite mer än sju år sen. Jag förstår inte att jag har lyckats hålla på så länge, helt otroligt ! Då och då tvivlar jag på att jag ska finna något att berätta och visa bilder om, men på något mystiskt vis dyker det alltid upp motiv och händelser. Speciellt roligt är det att få berätta om mina resor med bilder till. Det blir mer text än i ett album och bilder som berikar en vanlig dagbok. 
 
För några år sen började jag fundera på vad som skulle hända om bloggen liksom bara försvann. Vad som händer här på nätet har man ju ingen kontroll över. Då hade jag turen att höra talas om att man kunde göra bok av sina bloggtexter och fann "Blogg till bok", ett mycket enkelt sätt att överföra bloggens bilder och text till papper. Jag beställde både spiralböcker och inbundna häften och blev mycket nöjd. Kanske det vore roligt att få se bilderna i större format, kanske A4 hade varit bättre än A5 som de har nu. Allt finns i alla fall bevarat och jag kan bläddra i dem när jag vill. Jag rekommenderar dem om du liksom jag har en blogg och vill få den i bokform också.
 
Inläggen från 2013 fick jag före jul så nu är det bara det senaste året som inte finns att bläddra i annat än här på Internet.
 
Jag ska fortsätta berätta om vår korta utflykt till havet i lördags. Vi började med att åka ut till Holmsund och Karlsborg där isen krackelerat av de senaste dagarnas "blia" (plusgrader och regn).
Det pulserade under isen av det flödande smältvattnet. På den här isen gick jag med en väninna för flera år sedan då vintrarna var kallare och vi såg då också bilar som körde över till ön mittemot.
Men så gör ingen idag!
 
Vill ni se hur isigt det var vid hamnen klicka då här, på förra inlägget, trissen med tre bilder från samma utflykt. Nästa stopp var Lövön där min väns son har en stuga. Vi gick ned mot vattnet, jag först med broddar på.
Det blåste ganska rejält och doftade härligt vinterhav. Be mig inte att beskriva den doften men en frisk känsla är det och skönt att andas in. Två bilar fulla av ivriga fågelskådare dök upp, bl.a. Christer Olsson, den kände ornitologen som ofta föreläser här i staden, visar bilder och visslar olika fågelläten. Han kan han! Tillsammans såg vi några går fiskmåsar cirkla där ute. Fler fåglar än så dök inte upp på det stormiga havet. 
 
I lördags pågick Umeå Bird Race där massor av fågelskådare tävlar om första platsen, att på en dag 8.30 till kl 15.00 hitta så många arter som möjligt. Jag hörde att vinnarna hade funnit 39 st. Det skulle vara roligt att vara med något år, bara jag hittar andra amatörskådare som liksom jag vill vara med och bilda en grupp. Jag har listat de fåglar jag normalt brukar se på vintrarna, och kommer "bara" upp till drygt 20 st. Sen gäller det att lyckas se dem just den där dagen, just den där tiden också. Det kanske vore ännu roligare att få följa med i ett lag med duktiga skådare och få lära sig av dem att upptäcka fler arter.
 
Vännen som skjutsade mig på isiga, delvis sandade vägar är inte direkt fågelintresserad fast han kan ganska mycket om dem efter att ha bott vid havet flera år. Vi fortsatte till en liten båthamn där ytterligare en annan grupp tävlande hade fikapaus. En eka vintervilar.
Solnedgången var så vacker men ljuset räckte inte till för kameran att avbilda den rättvist. Jag försökte i alla fall.
Men egentligen var det mycket vackrare än så här.
Åt andra hållet böljade isflaken fram och tillbaka klirrande lite lätt. Efter dessa naturupplevelser i friska vindar var det skönt att ta en paus inomhus på Nisses Conditori i Holmsund. Jättegoda räkmackor har de och semlorna är berömda, men i lördags tog jag faktiskt ett glasswienerbröd med choklad på till téet. Mmm!
 
En liten stund fanns kvar innan dagsljuset skulle försvinna helt. Vi åkte då till Umeå uthamn där vännen släppte av mig en kvart att vandra ut mot vindkraftverken.
Jag och några enstaka hundägare på rastning var de enda som jag mötte på den halkiga och delvis leriga vägen.
 
Vackra former åstadkommer havet. Se så mjuk isen ser ut.
Inga fåglar syntes på himlen, bara vindkraftverkens blad som svischade runt runt.
Jag försökte få den att speglas i isen. Visst kan det anas? Nog hade jag kunnat gå där längre men vi hade avtalat tid så det blev till att vända åter mot parkeringen.
 
Den upplysta Vasafärjan är på gång att ge sig iväg och till vänster ser ni konstverket som påbörjar projektet "Konstvägen sju älvar". 
I förgrunden mer böljande småklirrande is. En härlig utflykt till havet var till ända. Men fler hoppas jag att det blir med sol fler timmar och vit snö som täcker marken. Februari och mars kan vara riktigt fina månader då solen sakta börjar värma igen. Något gott att längta till :)!
 
 
#1 - Musikanta

Fint inlägg och tack för tipset med böckerna. Men vad kostar t.ex. en årgång?
Underbara bilder - den med himlen är min favorit, tror inte det kan ha varit så mycket vackrare irl.
Kram från Ingrid

#2 - Anonym

En vintrigt kylig och upplevelserik promenad jag fick följa med dig på, tack!