Barbro S

Shopping o konst i Wien
Idag har det stormat så träden viker sig men bara regnat pyttelite. Ändå är det riktigt ruggigt ute när temperaturen innan kalla vindar bara är +10-12°. Då känns det bra att återvända till Wien där vi hade en ledig eftermiddag att spendera som vi ville. Efter det goda fikat flanerade vi runt i centrum och fönstershoppade mest men gick också in i några speciellt lockande affärer.
Det här var faktiskt redan på väg till caféet, en av flera affärer med pärlor i massor. Speciellt koraller och den blå lapis lazuli lockade vårt habegär men priserna avskräckte en hel del.
Jag köpte så billigt korallhalsband i Sardinien har jag nu förstått efteråt då jag hört priserna, både här i Umeå på en guldsmedsaffär och i butiken ovan. Synd, för jag skulle ha haft mig ett par örhängen också. Väninnan föll i alla fall för ett vackert brett armband med fina bärnstensplattor. Just detsamma som jag gillade men hon var först och två likadana fanns inte.
 
Ett annat anrikt café vi hört talas om var Café Demel som också visade sig ha en liten butik i anslutning.
Mycket frestande vackert gott var uppdukat. Tur att vi var mätta efter våra läckra bakelser från Café Central, men något lite blev ändå inköpt. Det ser ut som spettekaka ovan?? Någon som vet om det också är en österrikisk specialitet?
Vad väljer ni? Som ni ser är golvet fint och likaså taket var en skönhet.
Såå vackert!
 
Vi vandrade vidare längs gågator. Så skönt att gå där bilarna inte tar plats.
Ännu en stark kvinna till höger. Kupolen längst fram är så fin att den får en egen bild.
Kanske gatan heter Kohlmarkt. Tror det!
 
En innergård fick oss att gå in och där fanns ett alldeles underbart litet galleri för konstglas. Helt underbart vackra glasskulpturer fick oss att häpna. 
Kanske inte fotot ger den rättvisa, men vi njöt.
En av konstnärerna hette Andrej Jakab och jag tror att dessa är hans. Vi var först alldeles ensamma i galleriet men efter en stund kom ägaren. Han sa vänligt att vi inte fick fotografera verken, men då hade vi redan tagit några bilder. Vilken tur :).
Vill ha, vill ha men ingen av dessa stora skulpturer skulle passa i min enkla våning så det är lika bra att jag inte köpte någon. Dessutom gissar jag att de inte alls är i min prisklass.
 
Det var dags att söka oss något att äta och likaså att vandra hemåt så vi tog fram kartan och valde närmaste vägen. Vi passerade Statsoperan som vi tidigare åkt buss förbi.
En jättestor illrosa kanin i plast kontrasterar ganska rejält mot den gamla fina byggnaden. Undrar vad den har för funktion?
Reklam för Dinner Club? Ingen aning.
 
Några kvarter bort stod en vacker kruka som också ville komma med på bild.
Fin mosaik men även där är djur lite malplacerade. Visst ser ni att det är sköldpaddor som bär upp den? Huset den står vid har en läcker guldboll på taket.
Och ja, jag har glömt vad det är för hus, kanske konsertlokal, kanske bibliotek, kanske museum? När vi gått över gatan som vi ju redan gjort var vi alldeles bredvid matmarknaden Naschmarkt vilket passade bra med tanke på lunchmiddagshungern som givit sig tillkänna.
 
Mer om det i nästa Wieninlägg.