Barbro S

Stadsvandring i Umeå
Lite lokalt kan jag också berätta om, inte bara Wienresan som räcker att blogga om många gånger till. I lördags anordnades en stadsvandring som guidades både av en konstnär, Johannes S., och en universitetslektor Katrin H-S. Solen sken och har så gjort sen dess så nu är sommaren här på riktigt.
 
På väg dit längs Rådhusesplanaden fotograferade jag en fin plantering.
Snart byts både tulpaner och penséer ut mot andra sommarblommor. Vilket jobb, men det blir fint för oss boende och besökare att vara ikring.
 
Jag närmar mig mötesplatsen.
Vi träffades vid Grön Eld, skulpturen som det debatteras flitigt om numera, hur den blivit förstörd av betongplattan runtom efter ombyggnaden av Järnvägstorget. 
Enligt guiden var det meningen att glasskulpturen skulle spegla sig i den svarta (!) stenen, men så blev det ju inte utan bara hemskt fult, tycker jag och många med mig.
 
Grön Eld av Vicke Lindstrand var väldigt populär och omtyckt när den placerades framför järnvägsstationen 1970, 9 m hög, då världens högsta skulptur av glas. Vacker är den fortfarande även om omgivningen inte ger den rättvisa.
Nu har i alla fall konstansvariga vaknat till liv efter att massor av insändare och debatter i sociala medier klagat på hur torget blev. De erkänner att det inte blev så bra och ska nu undersöka hur området kan förbättras. Den fina Sara Lidman-tunneln i närheten fick allt fokus och den blev verkligen lyckad. Jag har bloggat om den tidigare, klicka här om du vill veta mer om den.
 
En lite äldre kvinna som sa sig ha arbetat som guide nämnde att vi inte skulle säga tunnel utan kalla den Saras Tankegång. Smart och roligt namn, tyckte jag, men vår nuvarande guide uppskattade inte inlägget utan sa ganska surt att folk får väl kalla den vad dom vill och nu är det tunnel vi pratar om. Ungefär så. Trist reaktion!
 
Vi gick Rådhusesplanaden tillbaka mot Rådhustorget som snart ska byggas om det också. Suck!
Till vänster ser ni gamla Stadsbiblioteket som nog är saknat av många trots att även det nya är hyfsat bra om än inte lika omtyckt än. Nu håller Systembolaget, Turistinformationen m.fl. på att flytta in i lokalerna som blev tomma för något år sen.
 
Jag zoomar in bilden lite mer.
Då ser ni till vänster det nya kvarteret med gallerian Utopia och Comfort Hotel Winn närmast. Lite har väl det vita glasade schabraket krympt Rådhuset. Vi får se vad det nya torget gör med stämningen och platsen. Än har de inte börjat men snart blir även det en byggarbetsplats.
 
Vi avslutade vandringen på Renmarkstorget som har blivit uteserveringarnas torg och snart även ska vara matvagnarnas torg fick jag veta. Efter det gick vi fyra från UMeGänget till Kulturbageriet för att fika. Vi räknade ut att de flesta ville sitta utomhus så därför skulle det vara gott om plats på innetorget för oss. Det var det under glastaket som förbinder Stora Hotellet.
Inte så vackert kanske men väldigt mysigt att sitta uteinne. Även om solen värmer gott var det i lördags lite svalt i skuggan utomhus. Nu däremot, sen igår, är det ordentligt sommarvarmt så man gärna går barbent, barärmat och barfota! I alla fall så köpte jag mig en läcker räksallad och avslutade med te och jordnötschokladgobit. 
 
På väg därifrån efter trevligt umgänge och intressant guidning tog jag ytterligare några stadsbilder. Rådhusparken håller de på att bygga om, ska blir klar i höst, tror jag. Dessa spetsiga träd har jag inte sett förut så de är nog nyplanterade längs Storgatan på väg mot Handelsbankens fina hus.
90 ° vridning till vänster så ser man baksidan, eller kanske det är framsidan mot älven, av Rådhuset där restaurang Rex huserar numera.
Kul med lite sommarstad. 
 
I fredags golfade jag för första gången i år. Nej, det gick inte alls bra. Jag är väldigt dålig på att träna, vill bara spela direkt på banorna som då hade provisoriska teen och greener. Men första gången!! Hoppas det går bättre i morgon då vi är tre som ska gå en runda. Orienterade gjorde vi i söndags tills väninnan oturligt nog fick punktering på sin cykel. Jo, området I20 är sånt att det passar att cykla mellan kontrollerna ibland, man bara går en bit in i skogen till kontrollerna. 
 
Igår var jag också i stugan och jobbade på så att jag blev heltrött. Dessutom oljade jag in altanen på kvällen vilket var superjobbigt. Idag, däremot, tar jag det lugnt, suck! Det mest ansträngande är just nu att få ihop det här inlägget, faktiskt :). Men nu är också det snart klart och jag får sätta mig ute i skuggan med en kopp te och en pocketbok. Det är nästan + 28° i skuggan på min altan med bara svaga vindar och en tydlig doft av olja.
 
Hoppas ni har det lika gott i sommarvärmen!