Barbro S

Aprilligt
Lika omväxlande och oberäkneligt som aprilvädret är inte mitt liv utan det har varit en ganska stillsam men ändå trevlig påskvecka. Påsk har för mig ofta varit en ensam helg då mina vänner brukat åka till sina respektive hemorter och de som har familj vill vara med dem. När min mor levde samlades även vår familj hemma hos henne i huset på Vallmovägen för påskmiddag och gemenskap, men sen hon fick sin stroke och 4 år senare dog har den traditionen försvunnit.
 
Därför var det desto roligare i år när brorsdottern med familj bjöd oss alla på påsklördagsmiddag hemma hos dem. Vi var de samma 8 personer som brukar ses till jul men i år blev det även påskgemenskap. Jag hoppas så att det kan blir en ny tradition. 
Bilder från festligheterna har jag inte men här är det två grönsiskor som kalasar. 
 
Jag hade också turen att bli bjuden på lunch långfredagen hos en väninna jag inte så ofta träffar vintertid. På sommaren spelar vi båda golf så då ses vi lite oftare på banan. Hon bjöd på läcker lättrökt röding med ljuvlig grön sparris och kryddig äggröra till. Så fräscht. Sen vågade vi oss på en fågelskådningsutflykt i kylan med de isiga vindarna. Länge stannade vi inte men fick se en hel del fågel ändå.
 
Järnsparven nedan fann jag på min balkong dagen efter, inte alls svår att fånga in. Tur jag hann före katterna. Den såg rejält medtagen ut så jag lade den i en plastburk på en tygbit med inte helt stängt lock över. Jag provade att ge den några sesamfrön vilket var allt jag hade hemma, men den rörde sig inte.
Antagligen var den rejält nedkyld då temperaturen på natten gått ned till -10° så först värmde jag den mellan mina händer en stund. Ögonen var då helt slutna men här har de öppnats som synes. Jag lät den vila drygt en timme, tittade till den emellanåt. Sen gick jag ut och plockade lite naturmaterial i en korg, grankvistar, löv och frön för att den skulle få känna igen sig mer. När jag skulle flytta över den dit flög den upp. Jag hade stängt in katterna i ett rum!! Som tur fick jag snabbt fatt i den då den flög in under ett skåp i köket. 
 
Den fick vila i sin nya korg tills temperaturen ute var över 0. Då bar jag ut korgen på balkongen, tog bort tallriken som låg över och svisch, flög den ut till friheten i träden många meter bort. Alltså till synes helt återställd. Lycka att kunna hjälpa till :). Men alla fåglar har haft det tufft denna mycket kyliga påskvecka med återkommande snöfall.
 
Så här såg det ut på dymmelonsdagen...
och dagen efter virvlade det också för fullt.
Jaja, april är april. Det kommer man aldrig ifrån. Inte heller besvikelsen att det är så!
 
Först idag har solen lyckats värma lite längre stunder men 2-3° plusgrader är inte mycket att hurra för. Våren är i alla fall på gång hur mycket än vintern försöker hålla sig kvar.
 
Förra lördagen den 8 april åkte jag ut med en väninna till Klabböle där det en tid har uppehållit sig en lappuggla enligt de fantastiskt fina bilder FB-gruppen "Fåglar i Västerbotten" har visat. Nu ville vi se den med egna ögon och gled sakta runt i byn utan att ha en aning om var den höll till just denna dag. Som tur var såg vi andra intresserade i bil och frågade oss fram. De pekade bara ut mot åkern och där gick den att se genom kikarögat.
Vi gick längre bort ned mot en åker för att ta lite bilder men..... Ser ni den bakifrån framför ladan sittandes på ett av de två träden närmast? Inte helt lätt att se men stjärten med dess vita kant syns och lite gråaktigt ovan. Vi mötte en betydligt proffsigare fotograf (jo, han jobbade på lokaltidningen) med ett långt teleobjektiv. 
 
Det är ändå roligt att försöka med min egen kamera och här syns den lite mer från sidan.
Nja, jag föreslår att ni googlar för att få se betydligt bättre bilder på den sällsynta gästen. Jag såg den i alla fall helt tydligt genom tubkikaren och den var sååå fin.
 
Landskapet i Klabböle tog jag också en bild på.
Visst skulle jag kunna investera i en bra systemkamera med teleobjektiv men jag saknar nog energin att släpa på den och ge motiven den tid som behövs för att få till riktigt bra bilder. Jag trivs med min lilla kamera med i alla fall 21 x zoom och är hyfsat nöjd med bilderna i alla fall. Ja, vad gäller fåglar skulle det naturligtvis bli betydligt bättre men jag är inte redo att ge mig på det ännu. På den tiden det var analogt hade jag en systemkamera i nästan 20 år men när den digitala eran tog över ville jag ha små kameror lätta att ta med överallt.
 
Hoppas ni också har haft en fin påskhelg. I morgon ska jag försöka mig på en bridgetävling igen, denna gång med normala 24 brickor och en riktig fikapaus. Ändå gruvar jag lite.... Först skjutsar jag vännen till flyget och sen laddar jag för dryga tre timmars bridgespelande från kl 12.
 
Önskar er en fin vecka!